Hyppää sisältöön

Kaj Kunnakselta villi suunnistusidea Minna Kaupille: Laita minulle kaulapanta!

Kaj Kunnaksen suunnistuskilpailu meni mönkään koulussa. Jukolan Viestin ensikertalaisena hän toivoo isoa apua moninkertaiselta maailmanmestarilta Minna Kaupilta.

Kuva: Tomi Hänninen

Urheilutoimittaja Kaj Kunnas lähtee ennakkoluulottomasti kilpailemaan suunnistuksen Jukolan viestiin kesäkuussa, vaikka viimeiset neljäkymmentä vuotta hän on seurannut lajia lähinnä vain mediasta.

- Se on mielenkiintoista, kun joku kuiskii keskellä metsää jonkun kiven nokassa ja välillä tulee vettä ja välillä muurahaiset syövät tai kärpäset ovat joka puolella, Kunnas selvästikin innostuu.

Viimeksi hän suunnisti koulussa Karjaalla noin 10-12-vuotiaana. Kunnaksen tavoitteena oli voittaa kärkisija koulun mestaruuskisoissa, mutta hänen kisastaan tuli katastrofi.

- Lähdin peesaamaan meidän luokan parasta urheilijaa, joka oli todella hyvä kaikissa lajeissa. Ajattelin, että tulen ainakin kakkoseksi, kun peesaan sitä jätkää. Hän ei kuitenkaan ollut mikään suunnistusnero. Hän oli toiseksi viimeinen ja minä olin jumbo. Ohi en uskaltanut painaa, ja kun hän sössi, jäin viimeiseksi, sillä itse on osannut suunnistaa.

Pelkään, että minua jollakin lämpölampulla ja helikopterilla haetaan Paimion metsistä kolme päivää sen jälkeen, kun muut ovat tulleet maaliin, jos minulle käy vähänkin samalla lailla kuin koulun kisoissa.

Kaj Kunnas

Paimion Jukolassa hyväntekeväisyysjoukkueessa suunnistava Kunnas sanookin jännittävänsä viestiä. Hän kauhistelee, jos satuttaa nilkkansa ja eksyy.

- Pelkään, että minua jollakin lämpölampulla ja helikopterilla haetaan Paimion metsistä kolme päivää sen jälkeen, kun muut ovat tulleet maaliin, jos minulle käy vähänkin samalla lailla kuin koulun kisoissa, Kunnas naurahtaa.

- Jos oikein pahasti hairahdun, voin olla Kemiönsaarella Paimion sijaan, Kunnas jatkaa.

”Minna osaa suunnistaa paremmin kuin koulukaverini”

Kunnas miettii, että hän voi taas joutua peesaamaan muita, ellei joukkueen henkinen johtaja Minna Kauppi saa häntä hyvään kuntoon.

- Aion esittää Minnalle, että hänkin lähtisi osuudelleni, jotta hän ei olisi pelkästään general manager. Minna voisi laittaa minulle vaikka kaulapannan, niin voisin juosta hänen perässään. Se olisi varmin nakki, koska luotan siihen, että Minna osaa suunnistaa paremmin kuin koulukaverini.

Karhuja Kunnas ei kuitenkaan pelkää.

- Todennäköisyys sille, että karhu syö minut Paimion metsissä on aika paljon pienempi kuin se, että joudun auto- tai lento-onnettomuuteen.

”Tarvitsen tiukkaa kuria, ennen kuin lähden liikkeelle”

Kunnas vertaa osallistumistaan Jukolan viestiin Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun.

- On mukava pistää itsensä peliin sellaisissa asioissa, mitä ei osaa ja mitä ehkä vähän paremmin osaa, kun joku projekti on ohi. Kun rupesin kehittymään oikein kunnolla, lensin ulos tanssikisasta, ja se harmitti silloin paljon. Tunsin, että Susa Matson sai vanhaa kroppaani vähän liikkeelle niin kuin ajattelimme.

- Susa oli aika kova käskyttäjä, aikamoinen lady domina. Katsotaan, onko Minna Kaupista samaan. Luulen, että tarvitsen tiukkaa kuria, ennen kuin lähden liikkeelle, Kunnas sanoo.

Hän pystyy harjoittelemaan suunnistusta aikaisintaan huhtikuussa tai vasta kuukausi ennen Jukolan viestiä.

- Se minua huolestuttaakin. Susa Matsonin kanssa treenasin tanssia 220 tuntia kymmenessä viikossa. Miten äijälle käy, jos saan suunnistusharjoitusta vain 20 tuntia neljässä viikossa?

Kunnas haluaakin juosta Jukolassa mahdollisimman helpon osuuden.

Susa oli aika kova käskyttäjä, aikamoinen lady domina. Katsotaan, onko Minna Kaupista samaan. Luulen, että tarvitsen tiukkaa kuria, ennen kuin lähden liikkeelle.

Kaj Kunnas

- Voin kuitenkin lähteä pisimmälle yöosuudelle, jos Minna laittaa minulle kaulapannan ja lähtee menemään.

Se jää nähtäväksi. Varmaa on vain se, että Kunnas osallistuu Jukolan viestiin kolmen syyn takia. Ensinnäkin hän saa olla mukana hyväntekeväisyydessä.

- Hyväntekeväisyys on aina lähellä sydäntäni, koskee se kansainvälistä hyväntekeväisyyttä tai hyväntekeväisyyttä Suomessa, sillä heikommassa asemassa olevien auttaminen antaa todella hyvän mielen ja se on erittäin tärkeää.

Kunnas myös toivoo oppivansa jotain suunnistuksesta sekä saavansa hyvän kunnon ja fiiliksen tanssikisan tavoin. Hän myös saa kokea Jukolan yön tunnelman paikan päällä.

- Ehkä olen niin haltioitunut, että istun johonkin kiven nokkaan ja vain nautin. Toivottavasti viihdyn metsässä tarpeeksi kauan, mutta en liian pitkään. Se lienee kuitenkin selvä, että emme voita viestiä.