Suora

  • Elävä arkisto esittää

Urheilupsykologi vahvistaa: ”Urheilijat osaavat tulla puhumaan pelkotiloistaan”

Toistakymmentä vuotta urheilupsykologina toiminut Matti Jaakkola on nähnyt alansa kehittymisen 2000-luvun aikana. Jaakkola sanoo, että urheilijat osaavat jo puhua avoimesti peloistaan.

urheilu
Ralliauto kaartaa hiekkatiellä.
Toni Ollikainen / AKK

Muun muassa olympiakomitean kanssa yhteistyötä tekevä Matti Jaakkola on toiminut urheilupsykologian parissa vuodesta 2003 lähtien. Jaakkola on huomannut kuinka urheilupsykologiasta on kehittymässä tärkeä tukitoimi urheilijalle, jotka uskaltavat avata sanaista arkkuaan yhä aremmistakin asioista. Yksi niistä on pelko.

- Urheilijat osaavat tulla puhumaan pelkotiloistaan. Joissain urheilulajeissa on olemassa loukkaantumisen tai jopa kuoleman vaara. Esimerkiksi kun ajetaan kovaa rallia pienillä teillä, silloin jokainen tietää että henki voi olla vaarassa, eikä parane pelätä. Toinen puoli liittyy epäonnistumisen pelkoon tai naurunalaiseksi joutumiseen jonkun tärkeän ottelun tai kamppailun häviämisen tiimoilta. Se ei tunnu kenestäkään kivalta, Jaakkola kertoo.

Pelossa on tärkeää, ettei sille anna liiaksi valtaa. Jaakkola täsmentää kuitenkin, ettei pelon tuntemisessa ole mitään hävettävää, sillä se on täysin luonnollista ihmisen käytöstä.

- Jonkinlainen pelko on varmasti tärkeääkin. Yleensä se kuitenkin haittaa suoritusta. Keskeisin asia on se, että on omat tavoitteet kirkkaana mielessä, urheilija tietää mitä on tekemässä ja mihin pitää kiinnittää huomiota. Lisäksi on syytä tietää oma taitotaso, mihin omat vahvuudet riittävät, Jaakkola sanoo.

Pieni pelontunne voi toimia urheilijalle myös voimavarana, sillä onhan pelon tunteminen ollut aina ihmiselle tärkeässä osassa selviytymisessä.

- Esimerkiksi urheilijan mennessä kamppailuun, on hänen syytä tunnistaa että siellä voi tapahtua mitä tahansa. Silloin on syytä hieman pelätä tulevaa kipua, koska silloin tulee valmistauduttua paremmin itse suoritukseen, Jaakkola toteaa.

Loukkaantumiset aiheuttavat pelkoa

Urheilijat kamppailevat epäonnistumista vastaan ja silloin itseluottamus on kaiken keskiössä. Sairausloman jälkeen urheilija saattaa usein tuntea, ettei ole valmis nousemaan sille tasolle, millä oli ennen loukkaantumistaan.

- Tästä urheilijat puhuvat jatkuvasti. Yleensä joukkueurheilussa on kova kiire päästä takaisin pelikuntoon, sillä joukkuekaverit, valmentajat ja pelaaja itse haluaa takaisin tositoimiin mahdollisimman nopeasti. Jos vammaa ei ole hoidettu kunnolla, saattaa se uusiutua ja se on ihan aiheellista pelkoa. Silloin kamppaillaan sen kanssa, että ollaanko aidosti valmiita palaamaan tositoimiin, kun taustalta lyödään painetta paluuseen, Jaakkola kertoo.

- Tietysti sitäkin pelätään, että loppuuko koko ura loukkaantumiseen. Siinä saattaa olla sitten monilla uuden ammatin valinta edessä. Jos ura loppuu, mikä on sitten seuraava askel ja miten esimerkiksi maksetaan asuntolaina?, urheilupsykologi jatkaa.

Urheilu-uran jälkeinen elämä askarruttaa

Urheilijat saattavat tuntea myös sosiaalisen aseman menettämisen pelkoa. Urheilijat saattavat olla tottuneita saamaan parempaa kuukausiansiota kuin arkitöistä saisi. Urheilija on myös saattanut saavuttaa joukkueessaan tietyn aseman, jota hän ei koskaan pysty saavuttamaan muualla.

- Jääkiekkoilijan tapauksessa pukukoppi ja siihen liittyvä sosiaalinen elämä on ollut läsnä junioreista lähtien, parhaassa tapauksessa jopa kolmattakymmenettä vuotta. Sitten muut miljööt ovat vieraita, joten sekin voi aiheuttaa pelkoa, Jaakkola sanoo.

Arkielämään astuminen pitkän urheilu-uran jälkeen ei ole käynyt kaikilta urheilijoilta täysin kivuttomasti. Kun viikottainen adrenaaliryöppy on jäänyt saamatta, on korviketta haettu päihteistä.

- Urheilun kautta saatuja tunteita voi olla vaikea löytää mistään muualta. Siinä sitten elämyshakuisuus voi mennä siihen, että korviketta haetaan alkoholista tai muista nautintoaineista jotta pääsisi samoihin tunnelmiin tai saisi täytettyä urheiluaikojen päättymisestä syntynyttä tyhjiötä, Jaakkola toteaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat