Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Ammattilaisnyrkkeilijä ei emmi puhua aroista asioista: ”Kehässä voi sattua mitä tahansa”

Amatöörinä kuusi Suomen mestaruutta voittanut ja sittemmin ammattilaiseksi siirtynyt Eemeli Katajisto uskaltaa puhua tuntemuksistaan.

urheilu
Eemeli Katajisto
Yle

Nyrkkeilijä Eemeli Katajisto voitti kuusi Suomen mestaruutta putkeen vuosien 2006-2011 aikana. Vuodesta 2012 lähtien Katajisto on otellut ammalaisena. Kaikki hänen kahdeksan ammattilaisotteluaan ovat päättyneet voittoihin. Katajisto myöntää, että hänen edustamaansa lajiin liittyy useita erilaisia pelkoja.

- Nyrkkeily on lajina sellainen, että kehässä voi sattua mitä tahansa. Lajiin liittyy paitsi pelkoa siitä, että fyysisesti voi sattua pahasti, on kehässä vain kaksi miestä ja häviämisen pelko on todella kova. Nyrkkeilyssä on joko voittaja tai sitten häviäjä, Katajisto sanoo.

Katajisto kertoo, ettei ole enää tietoisesti halunnut tuntea pelkoa, vaikka ymmärtää sen merkityksen.

- Nyrkkeilyssä voittajana on sillä hetkellä maailman kovin jätkä, kun taas häviäjänä suurin häviäjä. Kokemus on auttanut siihen, että näitä asioita pystyy hyväksymään. Se, että kehässä voi käydä mitä tahansa, pitää osata hallita, eikä sitä saa liiaksi miettiä. Se auttaa paljon, että on treenannut hyvin, Katajisto tuumaa.

- Toki jokaisella, joka valmistautuu otteluun käy mielessä se, että mitä tahansa voi sattua. Ei sitä kuitenkaan saa liiaksi miettiä ja asia pitää vain osata hallita, hän jatkaa.

Urheilijalla voi niin sanotusti mennä sisu kaulaan, mikä saa heittämään pyyhkeen kehään. Näin ei ole käynyt Katajistolle, mutta hän voi kuvitella mistä moinen voisi johtua.

- Luulen, että näissä tapauksissa kyse on henkisten paineiden sietokyvyttömyydestä, esimerkiksi silloin kun pitää voittaa jokin iso ottelu. Psyyke ei kestä sitä, Katajisto sanoo.

Ammattilaiseksi siirtyminen on muuttanut Katajiston harjoittelua, mutta huomio keskittyy enemmän fyysiseen kuin henkiseen puoleen. Henkisen puolen rakentamista ei kuitenkaan jätetä tyystin sivuraiteille.

- Nyt harjoitukset ovat pidempiä, koska ottelutkin kestävät kauemmin. Amatöörinä sitä teki lyhyitä ja teräviä harjoituksia, mutta nyt saa ottaa hieman pidempiä sparreja ja kuntopiirejä. Kestävyys on nyt paljon parempi, Katajisto kertoo.

- Henkistä valmennustakin pitää tehdä, esimerkiksi itsesuggestion kautta ja käydä vastustajaa läpi. Omaa motivaatiota ja harjoittelua pitää pystyä siten kehittämään, jotta pystyy olemaan jokaisessa harjoituksessa skarppina, nyrkkeilijä jatkaa.

Pelon voi jättää takavasemmalle, mikäli urheilija luottaa omaan tekemiseensä ja pääsee virittäytyneeseen latinkiin. Katajisto sanoo, ettei tarvitse poppaskonsteja päästäkseen hyvään vireeseen.

- Sitä kun on nyrkkeillyt sen 20 vuotta, se tapahtuu kuin itsestään, Katajisto toteaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat