Suomalaisen vanha ja outo dopingtuomio mahdollisesti joskus uuteen käsittelyyn

Entinen ampumahiihtäjä Outi Kettunen-Walter ei pidä mahdottomana, että hänen 15 vuotta sitten saamaansa dopingtuomiota käsiteltäisiin joskus uudestaan. ADT ei ole vielä koskaan käsitellyt erittäin vanhaa tapausta.

urheilu
Pilleripurkkeja ja pillereitä pöydällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Outi Kettunen-Walterin positiivinen dopingnäyte johtui hänen käyttämästään luontaistuotteesta, joka jätti merkkejä kielletystä nandrolonista. Suomalaisen käyttämä luontaistuote lisättiin kiellettyjen aineiden listalle vasta hänen jo annettua positiivisen näytteensä.

Hän sai kuitenkin kahden vuoden kilpailukiellon vuonna 2000, mutta valituksen jälkeen tuomio lyheni vuodella ja päättyi syyskuussa 2001.

Kettunen-Walter pitää yhä saamaansa tuomiota oikeusmurhana.

Uskon siihen, että joskus oikeus tulee esille. Minulle oli jo se iso asia, kun sanottiin, että tässä on tapahtunut vääryys ja rangaistus laitettiin puoleksi eli kahdesta vuodesta yhteen vuoteen.

Outi Kettunen-Walter

- Uskon siihen, että joskus oikeus tulee esille. Minulle oli jo se iso asia, kun sanottiin, että tässä on tapahtunut vääryys ja rangaistus laitettiin puoleksi eli kahdesta vuodesta yhteen vuoteen, Kettunen-Walter sanoo.

Hän kertoo, että ei aio laittaa omia voimavarojaan jatkotaisteluun maineensa puhdistamiseksi.

- Ainahan on besserwissereitä, jotka tietävät asioista kaikki, mutta minulle kaikista tärkeimmät ihmiset ja tukijoukot tietävät, mikä on asian laita. Minulle se on riittävä asia. Aina löytyy tuomitsijoita, ja monesti tuomitsemiset tapahtuvat väärillä tiedoilla.

Nykyään Sveitsissä urheilufirmassa työskentelevä Kettunen-Walter ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että toimenpiteisiin vielä joskus ryhdyttäisiin.

- Koskaan ei voi sanoa ei koskaan. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä elämä tuo eteen. Voihan joskus tulla tilanne, jossa tästä asiasta tulee puhetta tai uusia tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että minuakin kohdeltiin väärin. En kuitenkaan näe mitään tarvetta lähteä itse taistelemaan.

Suomen antidopingtoimikunnan pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo Yle Urheilulle, että säännöstön mukaan tapaukset vanhenevat kymmenessä vuodessa.

- Mutta ADT tutkii jokaisen meidän pöydälle tulevan tapauksen ja katsoo, onko mitään aihetta oikaista päätöksiä tai muuta. Tapauksista on määräaikojen puitteissa valitettu, ja ne ovat muuttuneet oikeusturvalautakunnassa tai CAS:ssa (Sveitsin urheiluvälimiesoikeus), mutta meillä ei ole vielä otettu uudelleen käsittelyyn erittäin vanhaa tapausta, Ruutu kertoo.

Hän korostaa, että urheilijalla on oma vastuu, mitä hän käyttää ja syö.

Rankka ja kova kokemus nuorelle urheilijalle

Kettunen-Walter kertoo, että tuomio oli shokki, ja siitä selviytyminen kesti pitkään.

- Se oli nuorelle urheilijalle ja koko perheelleni tosi kova ja rankka kokemus. Asiaa oli vaikea ymmärtää, koska nytkään en voisi tehdä mitään toisin. En olisi voinut välttää sitä tapahtumaa. Se oli poissa omista käsistäni.

Kettunen-Walter puhuu monien sattumien summasta.

Se oli nuorelle urheilijalle ja koko perheelleni tosi kova ja rankka kokemus. Asiaa oli vaikea ymmärtää, koska nytkään en voisi tehdä mitään toisin. En olisi voinut välttää sitä tapahtumaa. Se oli poissa omista käsistäni.

Outi Kettunen-Walter

- Samaa lisäravinnetta käyttivät muutkin urheilijat, mutta jostain syystä se antoi minulle yhdellä viikolla yli rajojen menevän arvon, mutta jatkoin tuotteen käyttämistä, koska testituloksia ei ollut vielä tullut, Kettunen-Walter sanoo.

Hänen mukaansa monelta puuttui tieto lisäravinteista ja niiden käytön varovaisuudesta.

- Sellaiset listat puuttuivat, ja sen takia parina seuraavana vuonna näitä tapauksia tuli satoja ympäri maailmaa.

Vaikka Kettunen-Walter koki rangaistuksensa epäreiluna, hän yritti kasvaa sen myötä entistä vahvemmaksi.

- Onneksi minulla oli tukijoukko, joka lähti ajamaan asiaa eteenpäin, ja kahden vuoden kilpailukielto kumoutui, mutta yksi kausi meni pilalle ja lopettamisajatus kävi mielessäni.

Kettunen-Walter kuitenkin palasi takaisin kilpailemaan.

- Saan olla ylpeä itsestäni, että pystyin rakentamaan itseni kasaan sellaisen tapahtuman jälkeen.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat