Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tappara-hyökkääjä koki kuntoutushelvetin - ”Se on selvä asia, että nyt kipinää riittää”

Tapparan laitahyökkääjä Masi Marjamäki uskoo olevansa henkisesti vahvempi kaksi vuotta kestäneen kuntoutusjakson jälkeen. Mielenterveyskin oli koetuksella.

urheilu
Masi Marjamäki.
Yle / Samu Lehtonen

Masi Marjamäen taivas tummui kaksi ja puoli vuotta sitten. Tuolloin Ilveksessä pelannut laitahyökkääjä joutui sairauslomalle alaraajavamman takia. Tuolloin hän ei voinut aavistaakaan millainen kuntoutusprosessista muodostuisi. Kesti aika tarkkaan kaksi vuotta ennen kuin Marjamäki pystyi palaamaan takaisin rakkaan lajin pariin.

Kaikki sai alkunsa vuoden 2012 lokakuussa sattuneesta tapaturmasta, jossa Marjamäki loukkasi alaraajansa. Vamma vaati leikkausta, joka kuitenkin toi mukanaan komplikaatioita. Siitä alkoi kierre, jossa Marjamäen henkinen terveyskin oli koetuksella.

- Sain jalkaani bakteeritulehduksen, joka viivytti toipumista. Kuntoutuksessa tuli seinä vastaan mutta onneksi sain koko ajan tukea niin joukkueelta kuin perheeltäni. Joulun aikoihin mieleen hiipi ikäviä ajatuksia, kun en päässytkään luistimien päälle. Se oli tärkeää, etten missään vaiheessa jäänyt yksin, Marjamäki muistelee raskaita aikojaan.

Marjamäki keskusteli lääkärinsä kanssa uudesta vaihtoehdosta kuntoutuksen suhteen, mikä vaati lopulta uutta leikkausta ja kuntoutusjaksoa. Marjamäki päättikin mennä uudemman kerran leikkauspöydälle, jotta saisi vammansa selätetyksi.

- Olin kesän vielä ilman sopimusta, mutta tärkeintä oli että toivo, joka oli aiemmin mennyt, oli palautunut. Alkukaudesta pääsin Tapparan mukaan harjoittelemaan. Silloin huomasin, että en vielä ole täydessä iskussa lajiharjoittelun puutteen vuoksi, mutta seura osoitti kärsivällisyyttä kohdallani, Marjamäki sanoo.

Marjamäki kertoo, että kaksi vuotta kestäneen toipumisen aikana tunneskaala heitteli laidasta laitaan, eikä mielenterveyden romahtaminenkaan ollut kaukana. Lopulta usko ja halu paluun tekemiseen veivät kuitenkin voiton.

- Nyt on helpottunut olo, mutta kyllä kuntoutuksen aikana käytiin alhaalla ja perheeni sai nähdä kaikenlaista. Sitten vain piti ottaa hieman etäisyyttä kuntoutukseen. Lapseni kanssa touhutessa sain ajatukset muualle, Marjamäki kertoo.

Mitä kautta olisit jääkiekkoilijana lähtenyt hakemaan apua, jos olisit kokenut mielenterveytesi sitä vaativan?

- Luulen, että joukkueen lääkärin kautta. En varmaankaan olisi osannut hakea apua suoraan mahdollisiin mielenterveysongelmiin, Marjamäki miettii.

Kevään koittaessa taistelu pelipaikoista joukkueen sisällä kovenee. Tiukasta kilpailutilanteesta huolimatta Marjamäki pohtisi hoitoon hakeutumista, mikäli tilanne sitä vaatisi.

- Tätä asiaa on hypoteettisesti vaikea käsitellä, mutta luulisin, että esimerkiksi masennuksen oireiden tunnistaminen itsellä saattaisi kestää jonkin aikaa. Hoitoon hakeutuminen riippuisi myös lääkärisuhteesta, mutta lopulta varmasti olisi pakkokin niin tehdä, Marjamäki sanoo.

Laitahyökkääjä uskoo olevansa henkisesti entistä vahvempi pelaaja ja ihminen kuin ennen loukkaantumistaan.

- Ainakin se näkyy siinä, etten enää hermostu sellaisista asioista, mistä joskus nuorempana hermostuin, Marjamäki alleviivaa.

Tappara on edennyt SM-liigan finaaleihin kahtena edellisenä keväänä. Marjamäki uskoo päässeensä parhaaseen iskuun juuri näin pudotuspelien kynnyksellä.

- Se on selvä asia, että nyt kipinää riittää. Kovat playoffit on jälleen edessä ja joukkueellamme on halu mennä pitkälle. Varmasti finaalitappiot ovat joidenkin pelaajien mielessä, mutta jokainen kausi on aina oma tarinansa. Ei niistä tappioista liiaksi puhuta. Haluamme hoitaa runkosarjan huolella loppuun ja sitten keskittyä täysillä pudotuspeleihin, Marjamäki sanoo.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat