1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalainen rallilupaus managerilegendan suojatiksi - "Tie on auki"

Manageri Timo Jouhki pyörsi päätöksensä ja lähti nostamaan vielä nuoren Teemu Sunisen rallimaailman huipulle.

Kuva: Miika Wuorela.

Jo vuosia sitten Jouhki oli tehnyt periaatteellisen päätöksen hoitaa kunnialla loppuun Jari-Matti Latvalan ja Mikko Hirvosen ralliurat, ja lopettaa sitten lukuisia suomalaiskuljettajien maailmanmestaruuksia tuottaneen managerointiapunsa.

Toisin kävi. 

Sunisen, 21, hyvät otteet herättivät mestarimanagerin mielenkiinnon siinä määrin, että Jouhki halusi tietää nuoresta miehestä enemmän. Tehtävä lankesi miehen suojatteihin kuuluneelle Toni Gardemeisterille, joka nykyisin pyörittää talviajokouluaan Kuusamossa.

  • Teemu osallistui Lapissa järjestämiimme testiajoihin. Sanoin Tonille, että ota poika mukaan ja katso, millainen hän on. Olen sopinut, että autan Teemua uralla eteenpäin. Tie on auki, Jouhki paljastaa Yle Urheilulle.

Päätös Sunisen liittämisestä nimekkään kaartin todennäköisesti viimeiseksi jäseneksi syntyi lopulta sinnikkään lobbaamisen tuloksena.

  • En ajatellut enää ottaa ketään tuettavaksi, mutta Teemun kohdalla niin moni taho pyysi minua tähän, että päätin lähteä mukaan. Kävin läpi melkein kaiken tietotaitoni, joka minulle on rallista tullut 35 vuoden aikana. 

Jouhki on tullut rallimaailmassa tunnetuksi Midaan kosketuksestaan. Sveitsissä ja USA:ssa asuvan liikemiehen tukemista kuljettajista Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen ajoivat itsensä nelinkertaisiksi maailmanmestareiksi, ja muutkin suojatit pärjäsivät erittäin hyvin omilla urillaan.

Mies itse toppuuttelee managerin roolinsa hehkuttajia ja muistuttaa kuljettajan viime kädessä ratkaisevan uransa kohtalon.

  • Kaikki on lopulta yksilöstä kiinni. Niin hyvin olen kuitenkin vuosien varrella onnistunut, että kaikista on tullut ammattikuljettajia, myhäilee Jouhki.