F1:n suomalaislääkäri Alonsosta: "Tilanne on yllättävän kimurantti"

McLarenin Fernando Alonson ei Aki Hintsan mukaan kannata kiirehtiä paluunsa suhteen.

Kuva: EPA

Pitkän uran Formula 1 -talli McLarenin lääkärinä tehnyt Aki Hintsa korostaa, että brittitallin espanjalaiskuljettajan Fernando Alonson täytyy olla kärsivällinen kilparadalle paluunsa suhteen.

Alonso ajoi rajusti ulos helmikuun lopulla toiseksi viimeisissä kaudenalustesteissä. Kaksinkertainen maailmanmestari kärsii aivotärähdyksestä, eikä häntä nähdä McLarenin ratissa maaliskuun 15. päivä Australiassa ajettavassa kauden avausosakilpailussa.

- Tilanne on yllättävän kimurantti. Jos ulosajossa olisi tullut vaikka sääriluun murtuma, niin aika tarkka aikataulu parantumiseen pystyttäisiin antamaan. Kun kyseessä on aivotärähdys, vaikka ei välttämättä vakavimmasta päästä, niin toipuminen on yksilöllistä, Hintsa kertoo Yle Urheilulle.

Toisen samantyyppisen vamman saaminen nopeasti ensimmäisen jälkeen voisi olla kohtalokasta. Ura saattaisi loppua siihen.

Aki Hintsa

Nykyisin F1-kuskienkin suosimaa geneveläistä erityisklinikkaa johtava Hintsa työskenteli McLarenin leivissä kahdeksan vuotta 2005-2013. Alonso saapui vuonna 2007 McLarenille kolmen vuoden sopimuksella, mutta jätti tallin erimielisyyksien vuoksi jo yhden kauden jälkeen.

Täksi kaudeksi Alonso, 33, päätti palata brittitalliin, mutta alku on ollut vaikea. McLarenin testit menivät penkin alle ja Alonson onnettomuus oli vain jäävuoren huippu. Edes Hintsa ei uskalla arvioida, koska Alonso nähdään McLarenin ratissa tositoimissa.

- Lääketieteellisesti täytyy asettaa tietyt turvarajat sille, milloin hän on takaisin autossa. Toisen samantyyppisen vamman saaminen nopeasti ensimmäisen jälkeen voisi olla kohtalokasta. Ura saattaisi loppua siihen, Hintsa arvioi.

- (Alonson) tilanteessa täytyy ottaa huomioon myös muut asiat kuin vain se, onko kuljettaja henkisesti ja fyysisesti valmis kisaamaan. Riskit täytyy aina ottaa huomioon.