Hyppää sisältöön

Tuhoaako penikkatauti Mari Laukkasen mahdollisuudet ampumahiihdon MM-kisoissa?

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen ylle tuli eilen tummia pilviä, kun Mari Laukkasen kerrottiin kärsivän jalkakivuista. Nyt nuo ongelmat on diagnosoitu penikkataudiksi.

Kuva: Lehtikuva

Tällä kaudella etenkin pikamatkoilla ampumahiihdon maailmancupissa väläytellyt Laukkanen on nyt tiukan paikan edessä. Penikkataudin ajoitus ei voisi olla heikompi, sillä MM-kisat pyörähtävät käyntiin jo tänään sekaviestikilpailulla.

Haastavaksi Laukkasen tilanteen tekee etenkin se, että penikkatauti tuppaa parantumaan hitaasti eikä rasitus ole vammalle hyväksi.

- Penikkataudista toipuminen kestää yleensä pitkään, koska sen taustalla on yleensä toiminnallinen ongelma, jonka korjaaminen vie aikaa. Monesti kuuden viikon jälkeen kuntoutus alkaa kantaa hedelmää. Vammaa voidaan lievittää erilaisilla kivun hoidolla, kuntoutuksella, fysioterapialla, kylmähoidolla ja lääkityksellä, toteaa liikuntatieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Laukkaselle penikkataudin oireet iskivät päälle viime viikonlopun aikana. Etäältä on tietenkin vaikea sanoa, kuinka paha hänen tilanteensa on, mutta on hyvin mahdollista, että penikkatauti voi viedä tyystin Laukkasen menestymismahdollisuudet kotikisoissa.

Taudin ajankohta on todella harmillinen, nimittäin huippukunnossa Laukkanen taistelisi jopa MM-mitaleista lauantain pikakilpailussa.

- Uskon, että jos vamma on akuutissa vaiheessa niin sillä on vaikutusta huippusuoritukseen. Tilanne on hankala. Edellä mainittujen hoitomuotojen avulla urheilija yleensä pystyy urheilemaan penikkataudista huolimatta, mutta Laukkasen tapausta tarkemmin tuntematta voi olla että aika loppuu kesken, sanoo liikuntatieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Itse vammaa suurempi vaikutus suoritukseen voi olla henkisen kantin kestäminen. Tosiasia on, että penikkataudista johtuen Laukkasen viimeinen valmistava viikko on mennyt täysin suunnitellusta poikkeavasti.

Suurin kysymys lieneekin, miten hän pystyy henkisesti valmistautumaan kilpailuun. 27-vuotias suomalaisurheilija onkin nyt todella kovan paikan edessä kotiyleisön edessä.

- Pienelläkin haitalla voi olla iso merkitys itse kilpailussa ja etenkin siihen valmistautumisessa henkisellä puolella, kun tietää että kaikki ei ole niin kuin pitäisi. On aivan eri asia mennä lähtöviivalle, kun tietää kaiken olevan kunnossa nappisuoritusta varten. Urheilijathan toki sietävät kipua keskimääräistä paremmin, mutta kyllä tämäntyyppisestä vaivasta aina henkinen ylimääräinen kuormitus tulee. Täytyy olla kaikki konstit käytössä ja jopa hiukkasen hyvää tuuriakin, jotta vaiva ei vaikuttaisi huippusuoritukseen, toteaa Laukka.

Heikki Takkula