Hyppää sisältöön

Penikkatauti - monen kuntoilijan kivulias vaiva

Penikkatauti on lähes kaikille tuttu ilmaus. Moni meistä on myös kärsinyt kyseisestä vaivasta elämänsä aikana. 

Kuva: EPA / Kay Nietfeld

Vaikka penikkataudilla viitataan usein mihin tahansa säären kiputilaan, varsinainen penikkatauti paikantuu yleensä säären sisäsyrjälle.Toisinaan kipu voi olla lievää, mutta joskus se voi olla aivan sietämätöntä.

- Penikkataudissa on kyse siitä, että säären etuosa kipeytyy ja se liittyy häiriintyneeseen toimintaan lihasten ja lihaskalvojen kiinnityskohdassa. Säären ja pohkeen alueen lihaksia kiinnittyy sääriluun etuosaan ja syystä tai toisesta säären etuosan lihaskiinnitykset tulehtuu ja ärtyy. Tämä aiheuttaa ikävän kivun säären etuosaan, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Voisi kuvitella, että penikkataudin syynä olisi aina ylirasitus. Asia ei kuitenkaan ole näin.

- Penikkatautia voi esiintyä hyvin eri tavalla liikkuvilla ihmisillä, eikä siinä ole aina kyse ylirasituksesta. Voisi sanoa, että 99 prosenttisesti kysymys on erilaisista toiminnallisista ongelmista alaraajan alueella. Eli taustalla on yleensä vääränlainen kuormitus tai tekniikka. Yleensä nilkan tai jalkaterän alueen kuormitusvirheet, jotka johtavat säären kipeytymiseen rasituksen myötä, sanoo Laukka.

Penikkataudista tuskallisen tekee sen hidas parantuminen. Vaivasta joutuu yleensä kärsimään viikkokausia.

- Penikkataudista toipuminen kestää yleensä pitkään, koska sen taustalla on yleensä toiminnallinen ongelma, jonka korjaaminen vie aikaa. Yleensä kuuden viikon jälkeen kuntoutus alkaa kantaa hedelmää. Vammaa voidaan lievittää erilaisilla kivun hoidolla, kuntoutuksella, fysioterapialla, kylmähoidolla ja lääkityksellä, toteaa Laukka.

Heikki Takkula