Hyppää sisältöön

Raportin tyly tuomio: 90 prosenttia huipuista käyttää dopingia

Pyöräilyn dopingongelma ei ole kadonnut, käy ilmi tuoreesta raportista. Kiellettyjen aineiden kanssa kikkaillaan entistä enemmän.

Lance Armstrong juhli Tour de Francen voittoa Pariisissa 24. heinäkuuta 2005. Juhlittu urheilusankari myönsi Oprah Winfreyn keskusteluohjelmassa käyttäneensä uransa aikana epo-hormonia, verensiirtoja ja kasvuhormoneja. Kuva: Gero Breloer / EPA

Tammikuussa koottu Pyöräilyn uudistuskomissio (Cycling Independent Reform Comission eli Circ) julkaisi maanantaina raportin 1990- ja 2000-luvun pyöräilyä riivanneesta dopingongelmasta.

Liki 230-sivuisessa raportissa käydään seikkaperäisesti läpi laiminlyöntejä ja arveluttavia päätöksiä. Esiin nousee myös väite, jonka mukaan dopingongelmaa ei ole vieläkään onnistuttu ratkaisemaan.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) raportissa "arvostettu ammattilainen" arvioi, että peräti 90 prosenttia pääjoukossa ajavista käyttää kiellettyjä aineita. Toinen arvio on huomattavasti alhaisempi, kuitenkin 20 prosenttia.

Yhteensä raporttia varten on haastateltu 174 antidopingasiantuntijaa, toimitsijaa, ajajaa ja muita osapuolia.

Haastattelujen perusteella ajajat pyrkivät käyttämään aineita säännöllisesti, mutta niin vähän, että niitä ei havaita testauksessa. Lääkätieteellisistä syistä annettuja poikkeuksia käytetään jatkuvasti ja ainakin yhden ajajan mukaan 90-prosenttisesti kysymys on suorituskyvyn parantamisesta.

Toisaalta ajajat käyttävät yleisesti painonpudotuslääkkeitä ja vahvoja särkylääkkeitä. Seurauksena on syömishäiriöitä, masennusta ja jopa kolareita.

Amatööripyöräilyssä dopingia pidetään edelleen erittäin yleisenä ongelmana.

Raportti on maksanut kolme miljoonaa euroa ja sen ovat koonneet komission puheenjohtaja, entinen asianajaja Dick Marty ja varapuheenjohtajat, saksalainen antidopingasiantuntija Ulrich Haas ja australialainen terrorismin ja sotarikosten tutkija Peter Nicholson.