Suora

  • Urheiluruutu

Sakkoringin unohtamisesta tuntuva rangaistus – ”Olisimme varmaan voittaneet MM-kultaa”

Ampumahiihtäjät laskevat itse hiihtämänsä sakkokierrokset. Kiertämättä jättämisestä seuraa tuntuva aikasakko.

urheilu
Ampumahiihto yleiskuva
EPA

KONTIOLAHTI. Naisten takaa-ajokilpailussa nähtiin harvinainen erehdys, kun Norjan Marte Olsbu ampui kolme ohilaukausta, mutta muisti kierää sakkoringin vain kaksi kertaa. Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perungan mukaan unohduksia nähdään silloin tällöin, mutta huipputasolla kerrat jäävät muutamaan vuodessa.

Urheilijat ovat itse vastuussa siitä, että hiihtävät ringissä oikean määrän kierroksia. Tarkastaja laskee kierrokset, mutta ei auta hiihtäjiä. Unohduksesta seuraa kahden minuutin aikasakko.

Perungan mukaan muutaman sakkokierroksen laskeminen ei normaalisti aiheuta urheilijoille ongelmia, mutta mitä useampi ohilaukaus tulee, sitä tarkempana ringissä on oltava.

- Jos viisi sakkokierrosta joutuu kiertämään, niin joutuu kyllä jo keskittymään siihen – nyt on menossa ensimmäinen, nyt toinen ja niin edelleen, Perunka kertoo.

Kymmenen vuotta maailmancupissa kilpaillut Perunka ei äkkiseltään muista omalta uraltaan kuin yhden unohduksen – se tosin on jäänyt mieleen syystäkin.

- Voitimme pronssia MM-kisojen joukkuekilpailussa Hochfilzenissä 1998. Silloin joukkuekilpailu käytiin niin, että kaksi urheilijaa ampuivat makuulta ja kaksi pystystä. Ammuimme Mari Lampisen kanssa pystypaikalta molemmat yhden ohi, mutta kiersimme sakkoringin vain kerran, Perunka muistelee.

- Luulimme molemmat, että toinen ampui puhtaasti. Ilman sitä olisimme varmaan voittaneet MM-kultaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat