Suora

 • Urheilustudio 24.1.
 • Mäkiosuus HS 130, Lahti
 • Yhdistetyn MC: Lahti, miesten mäkiosuus HS 130
 • Urheilustudio 24.1.
 • Naisten viesti, Lahti
 • Rallin MM Monte Carlo - EK 13
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Urheilustudio 24.1.
 • Miesten viesti, Lahti
 • Urheilustudio 24.1.
 • Monte Carlo, Power Stage live EK 15
 • Ampumahiihdon MC: Anterselva, naisten viesti
 • Urheilustudio 7.2.
 • Hiihto-osuus 10 km, Lahti

Saksalle yhdeksäs naisten viestikulta – ennakkosuosikki romahti

Tshekki lähti Kontiolahden MM-kisojen naisten viestikisaan ennakkosuosikkina, mutta jäi ilman mitalia. Saksa nousi tilastokärkeen ylivoimaisella voitolla.

urheilu
Saksan joukkue tuulettaa maailmanmestaruutta, Ranska (vas.) otti hopeaa ja Italia pronssia.
Saksan joukkue tuulettaa maailmanmestaruutta, Ranska (vas.) otti hopeaa ja Italia pronssia.Tomi Hänninen

1. osuus

Saksan Franziska Hildebrand piti yllättävänkin kovaa vauhtia heti avausosuudella. Hän ampui makuulta puhtaasti ja kasvatti eroa perässä tuleviin kahdeksaan sekuntiin ennen toista ampumapaikkaa. Pystypaikalta Hildbrand joutui turvautumaan varapatruunoihin ja Puola karkasi Venäjän kanssa kärkeen.

Suurin ennakkosuosikki Tshekki tuli vaihtoon vasta 12. sijalla, 26 sekuntia kärjen perässä. Suomi oli myös pudonnut kärkivauhdista ja saapui vaihtoon 23. sijalla, 1.28 Saksan hitaampana.

2. osuus

Puolan Magdalena Gwizdon ja Italian Karin Oberhofer tulivat makuuampumapaikalle yhtä aikaa. Hiihtovauhti oli ollut Gwizdonille liian kovaa ja hän tuhosi Puolan ampuivat mitalimahdollisuudet yhteen sakkokierrokseen. Oberhofer ja Venäjän Daria Virolainen ampuivat nollat ja ottivat kärkipaikan haltuunsa.

Gabriela Soukalova nosti Tshekin pystypaikalla kärkitaistoon ampumalla puhtaasti. Oberhofer ja Virolainen joutuivat varapatruunoille, mutta Italia pysyi toisella sijalla. Sen sijaan Venäjä putosi seitsemännelle sijalle ja Saksa nousi jälleen mitalikamppailuun.

Mari Laukkanen joutui käyttämään makuupaikalla kaksi varapatruunaa ja toi Suomen vaihtoon 18. sijalla. Eroa Tshekkiin oli kertynyt 2.04.

3. osuus

Tshekin Jitka Landova, Saksan Vanessa Hinz ja Italian Nicole Gontier saapuivat kolmannen osuuden makuuampumapaikalle yhtä aikaa. Hinz ampui puhtaasti ja nopeasti ja siirsi Saksan kärkeen. Sen sijaan Landovalla kesti varapatruunojen kanssa niin kauan, että joukkue putosi viidenneksi. Maailmanmestari Jekaterina Jurlova nosti Venäjän kolmanneksi.

Hinz oli hiihto-osuudella sen verran nopea, että hän pystyi käyttämään pystypaikalla yhden varapatruunankin ennen kuin Italia ja Venäjä aloittivat oman ampumisensa. Saksa vaihtoi ylivoimaisessa puolen minuutin johdossa, Jurlova taasen pudotti viimeisellä hiihtolenkillä Gontierin kannoiltaan. Tshekki menetti mitalimahdollisuutensa Landovan yhteen sakkokierrokseen pystypaikalla ja putosi kahdeksanneksi.

Suomen tilanne vaikeutui Eevamari Rauhamäen kahden sakkokierroksen takia. Rauhamäki tuli vaihtoon samaan aikaan, kun Saksa tuli ampumaan ankkuriosuuden makuupaikalla. Eroa Saksaan oli kertynyt 5.02.

4. osuus

Saksan Laura Dahlmeier piti vauhtia yllä ankkuriosuudella ja ampui makuupaikalla puhtaasti. Ero Venäjään ja Italiaan oli venähtänyt jo yli minuutin. Dahlmeier teki loistavaa jälkeä myös pystypaikalla ja varmisti Saksan yhdeksännen maailmanmestaruuden naisten viestissä. Ennen Kontiolahden kisaa Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat naisten viestimestaruuksien tilastokärjen kahdeksalla MM-kullallaan.

Hopeasta käytiin äärimmäisen tiukka taisto. Ranskan Marie Dorin Habert ja Italian Dorothea Wierer ampuivat ongelmitta, kun taas Venäjän Jekaterina Shumilovalla oli ongelmia. Dorin Habert pudotti hiihto-osuudella Wiererin kannoiltaan ja varmisti Ranskan hopeamitalin. Italia otti pronssia.

Suomen ankkuri Kaisa Mäkäräinen lähti viimeiselle kahden kilometrin hiihtolenkille samaan aikaan, kun Saksa ylitti maaliviivan kisan voittajana ja toi Suomen maaliin 17:ntenä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat