Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Saksa katkaisi Norjan voittoputken

Saksa katkaisi Norjan miesten viestijoukkueen mestaruusputken ampumahiihdon MM-kisoissa Kontiolahdella. Saksa voitti myös naisten viestimestaruuden.

urheilu
Simon Schempp
Simon Schempp (arkistokuva)Tomi Hänninen

1. osuus

Pääjoukossa ei pidetty kiirettä ensimmäisellä hiihtolenkillä ja kärki saapui yhtenä joukkona ensimmäiselle ampumapaikalle. Venäjän Jevgeni Garanitshevillä oli suuria vaikeuksia makuuampumapaikalla ja joutui kiertämään yhden sakkokierroksen.

Pystyampumapaikalla ei kärjessä tapahtunut suuria muutoksia, sillä Ranska, Norja ja Saksa pääsivät viimeiselle hiihto-osuudelle ensimmäisinä. Suomen Jarkko Kauppinen oli molemmilla ampumapaikoilla yksi nopeimmista ja piti Suomen neljäntenä.

Ranskan Simon Fourcade lisäsi vauhtia viimeisellä lenkillä ja ainoastaan Norjan Ole Einar Björndalen pystyi seuraamaan. Norja tuli vaihtoon ensimmäisenä, mutta erot perässä tuleviin ei ollut suuri. Suomi vaihtoi kahdeksantena.

2 . osuus

Ranska, Norja ja Saksa karkasivat alkumatkasta, mutta eivät pitäneet tarpeeksi vauhtia saadakseen eroa takaa tuleviin. Makuupaikalla sekä Saksan Daniel Böhm että Norjan Tarjei Bö ampuivat puhtaasti ja pystyivät pudottamaan yhden varapatruunan käyttänyttä Ranskan Jean Guillaume Beatrixia.

Pystypaikalla tilanne kääntyi, sillä Böhm ja Bö tarvitsivat varapatruunoita, kun taas Beatrix ampui puhtaasti ja nousi kärkeen. Puhtaasti ja nopeasti ampunut Italian Lukas Hofer nosti joukkueensa toiseksi. Venäjän Aleksei Volkov nousi Suomen Ahti Toivasen ohi, mutta ero kärkeen oli armoton, 40 sekuntia .

Beatrix iski seinänousuun, mutta ei saanut suurta eroa aikaiseksi. Ranska vaihtoi ennen Italiaa ja Saksaa. Norja oli pudonnut 11 sekunnin päähän. Suomi tuli vaihtoon 17:ntenä, 1.10 kärkeä perässä.

3. osuus

Ensimmäisiä joukkueita otettiin jo kierroksella kiinni kun kärkijoukkueet lähtivät matkaan. Norjan Johannes Bö otti Saksan Arnd Peifferin kiinni ja Ranska, Saksa ja Norja saapuivat ampumapaikalle yhdessä. Peiffer ja Bö puhtaasti, mutta Qunetin Fillon Maillet joutui käyttämään yhden varapatruunan. Mitalitaistossa mukana ollut Italian Thomas Bormolini joutui sakkokierrokselle ja Italia menetti pelin.

Pystypaikalla Peiffer oli kilpailijoita nopeampi ja tarkempi ja pääsi karkuun, kun Bö ja Tshekin mitalitaistoon nostanut Michal Slesingr tarvitsivat kaksi varapatruunaa.

Ranska ei pystynyt vastaamaan kärjen hiihtovauhtiin ja putosi. Huiman viimeisen hiihtolenkin vetänyt Peiffer toi Saksan vaihtoon 15 sekuntia ennen Norjaa ja Tshekkiä. Martin Fourcade pääsi ankkuriosuudelle 40 sekuntia ja Venäjä Anton Shipulin minuutin perässä. Olli Hiidensalo nosti Suomen 11. sijalle.

4. osuus

Ankkuriosuudella Simon Schempp pääsi ampumaan ensimmäiset laukaukset makuupaikalta ennen kuin muut saapuivat paikalle. Schempp ampui puhtaasti ja nopeasti. Tshekin Ondrej Moravec tarvitsi peräti kolme varapatruunaa, kun taas Norjan Emil Hegle Svendsen selvisi ensimmäiseltä ampumapaikalta nollilla. Fourcade teki jo lähtöä ampumapaikalta, kun hänen viimeinen laukauksena meni ohi.

Schempillä oli pystypaikalla 15 sekunnin etumatka, ja vaikka hänen toinen laukauksensa meni ohi, pääsi Saksa viimeiselle hiihtolenkille selvässä johdossa, kun Svendsen tarvitsi yhden varapatruunan.

Norja pääsi ladulle 11,5 sekuntia ennen Ranskaa, ja Fourcade yrittikin saada Svendseniä tiukasti kiinni viimeisellä lenkillä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Saksa katkaisi Norjan miesten viestien MM-voittoputken, joka oli jatkunut vuodesta 2009 asti. Schempp sai sujutella maaliin ylivoimaisena voittajana. Norja piti Ranskan takanaan 18 sekunnin erolla. Shipulin nosti Venäjän neljänneksi.

Tuomas Grönman toi Suomen maaliin 13:ntena. Eroa voittajaan kertyi 3.25.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat