1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kyhälä kaatui kahdesti - silti alamäkiluistelun MM-kultaa

Salla Kyhälä voitti alamäkiluistelun MM-kultaa, vaikka kaatui sekä välierässä että finaalissa.

Salla Kyhälä juhli mestaruutta myös viiime vuonna. (Arkistokuva) Kuva: Victor Engström / Red Bull Content Pool

Alamäkiluistelija Salla Kyhälä osoitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Edmontonin MM-kisoissa, ettei koskaan pidä antaa periksi. Suurena ennakkosuosikkina MM-finaaliin lähtenyt Kyhälä järkytti kaikkia kaatumalla välierissä heti ensimmäisessä hypyssä. Vahvan luistelutaitonsa ja voitontahtonsa ansioista hän onnistui kirimään kolme kilpakumppaniaan kiinni ja pääsemään finaaliin.

Finaalierän alku oli lähes kuin kopio välieristä, sillä Kyhälä meni nurin lähes samassa kohdassa. Hän lähti kovaan kiriin ja hänen onnekseen myös edellä luistelleilla kanadalaisilla oli ongelmia. Maaliviivan ylitti lopulta helpottunut suomalaisvoittaja jättäen taakseen hopeaa ottaneen Elaine Topolniskyn ja pronssimitalisti Tamara Kajahin.

- Kun nousin ylös välierässä ja näin Kanadan Jacqueline Legeren selän, tiesin että saan hänet kiinni, sillä tiedän olevani häntä vahvempi luistelija, Kyhälä kertoi.

Finaalissa 70 000 katsojan edessä tapahtunut takaa-ajo oli Kyhälän mukaan jopa helpompi kuin välierässä.

- Näin taas kanadalaisten selät ja tiesin saavani heidät kiinni. En missään vaiheessa edes ajatellut, että tämä on tässä.

Maailmanmestruus on Kyhälälle kolmas. Edelliset ovat tulleet vuosina 2014 ja 2011.

- Mestaruus tuntuu jopa paremmalta näin, kun se tuli kovan taistelun jälkeen.

Tuore maailmanmestari aikoo juhlia menestystään maltillisesti, sillä ensi viikonloppuna hän taistelee Blue Rings -ringettejoukkueensa kanssa SM-pronssimitalista.

Miesten maailmanmestaruus Kanadaan

Miesten maailmanmestaruuden vei odotetusti Kanadan Scott Croxall ennen USA:n Cameron Naaszia ja Kanadan Dean Moriaritya. Croxall joutui kuitenkin taipumaan MM-sarjan päätösosakilpailussa Naaszille. Miesten maailmanmestaruus ratkaistaan koko kauden pisteiden perusteella, ja jo ennen finaalierää Croxallin mestaruus oli varma.

Suomalaisista paras oli Paavo Klintrup, joka sijoittui seitsemänneksi sekä Edmontonin osakilpailussa että koko kauden kokonaispisteissä. Kauden aikana koko ajan otteitaan parantanut oululainen eteni välieriin jättämällä muun muassa entisen maailmanmestarin Kyle Croxallin taakseen.

- Välierissä jaloissa ei vain ollut enää voimia. Kun pääsin puolivälierän jälkeen ylös starttipaikalle, jouduin saman tien porttien taakse. Jalat olivat ihan jäykät, erässään neljänneksi jäänyt Klintrup kertoi.

Toiseksi paras suomalainen oli yllättäen toinen oululainen, 110-metrin aitojen juoksijana paremmin tunnettu Jere Lehto, joka oli 30:s. Miikka Jouhkimainen ei päässyt ensimmäistä kertaa tällä kaudella 32 parhaan joukkoon ollen 33:s.