Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
  • Miesten viesti, Anterselva
  • Urheilustudio 22.2.
  • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
  • Urheilustudio 22.2.
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Urheiluruutu
  • Rallin SM, Mikkeli
  • Urheiluruutu
  • Assembly Winter 2020: CS:GO loppuottelu

Somalit ja kurdit innostuivat hiihdosta Turussa – kaupunki järjestää naisille myös omia liikuntavuoroja

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala on järjestänyt monipuolisia liikuntapalveluja maahanmuuttajille yksin ja yhdessä yhdistysten kanssa 1990-luvun lopulta lähtien. Se tarjoaa muun muassa opastusta liikunnan aloittamiseen ja harrastamiseen.

urheilu
Hiihtäjien jalkoja.
EPA / Kay Nietfeld

Liikuntapalveluvastaava Minna Inkinen kertoo, että kaupunki järjestää kuntosalivuoroja myös pelkästään naisille, samoin uintivuoroja.

- Jos naiset pukeutuvat huntuihin ja eivät saa näyttää omia äärirajojaan, kaikille ei ole ymmärrystä sille, koska he eivät tiedä, mitä se tarkoittaa. Tämän vuoksi maahanmuuttajia katsotaan joskus paheksuvasti, Inkinen perustelee naisten omia vuoroja.

Inkinen kertoo, että maahanmuuttajanaisilla ei ole aina liikuntavaatteita, vaan he voivat pukeutua esimerkiksi väljään mekkoon.

- Osalla on jonkinlaista huntua, koska kuntosalille saattaa äkkiä pamahtaa joku mies ovesta sisään. Kun se kerran tapahtuu, sen jälkeen he pitävät huntua päässään.

Somalit ja kurdit ottivat hiihdon tosi hyvin ja hiihtivät hymyssä suin. Välillä vähän pyllähdettiin, mutta mukavaa oli. Osa kysyikin, koska he pääsevät uudestaan hiihtämään.

Minna Inkinen

Kaupunki järjestää maahanmuuttajille myös muun muassa jalkapalloa, futsalia sekä naisten jumppaa ja lentopalloa ja muita lajikokeiluja.

- Olemme käyneet muun muassa laskettelemassa, luistelemassa ja hiihtämässä, joka oli monelle extremeä. Somalit ja kurdit ottivat hiihdon tosi hyvin ja hiihtivät hymyssä suin. Välillä vähän pyllähdettiin, mutta mukavaa oli. Osa kysyikin, koska he pääsevät uudestaan hiihtämään.

Lapsille ja nuorille on myös palloilukerhoja, mitkä ovat tärkeitä kotouttamisen muotoja.

- Lisäksi kerromme maahanmuuttajille liikuntapaikoista ja siitä, kuinka niihin pääsee. Eli opetamme heitä toimimaan ja löytämään paikkoja, että he pystyvät harrastamaan myös omalla vapaa-ajallaan, Inkinen kertoo.

Hänen mukaansa kaikki turkulaiset voivat osallistua monikulttuurisiin toimintoihin.

- Kantaväestöltä on joskus tullut esiin rasismia, kun sen mielestä paapomme maahanmuuttajia. Silloin teen aina kaikille selväksi, että toiminta on kaikille avointa. Nyt aina ei ymmärretä toisen kulttuurin eroja, ja toivoisinkin kaikilta enemmän suvaitsevaisuutta. Erilaisuutta pitää pystyä kunnioittamaan, sillä kaikki ovat ihmisiä, Inkinen painottaa.

Turun maahanmuuttajat ovat ahkeria liikkujia, sillä viime vuonna liikuntapalveluissa oli peräti 10 441 käyntikertaa, kun niitä vuotta aiemmin oli 8 056.

- Uskon, että kävijämäärät lisääntyvät tänä vuonna, kun viestintämme on parantunut.

Kaupunki antoi yhdistyksille 3 000 euroa toiminta-avustusta viime vuonna

Turun kaupunki myös tukee maahanmuuttajayhdistyksiä.

Liikuntasihteeri Päivi Matilaisen mukaan toiminta-avustuksia anoi viime vuonna kuusi yhdistystä.

- Tukisummat vaihtelivat 130 eurosta 1 100 euron korville.

Viime vuonna kaupungilla oli noin 3 000 euron määräraha maahanmuuttajien liikuntatoimintaan.

Erikseen kaupunki tuki myös yhdistysten valmennus- ja koulutustoimintaa. Yhden yhdistyksen kohdalla puhutaan useamman sadan euron tuesta.

- Tämä on kuitenkin vielä vähän vieras alue maahanmuuttajille, sillä heillä on paljon muutakin, mihin he joutuvat keskittymään.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat