Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Suomen monikulttuurinen liikuntaliitto on joutunut sopeuttamaan toimintaansa

Maahanmuuttajien liikuntaa edistävä Liitto on joutunut pienentämään budjettiaan 3-4 kertaa suunniteltua pienemmäksi, kun ministeriö on antanut haettua vähemmän rahaa.

urheilu
Pakolaislapsi
Yle Urheilu vieraili Zaatarin pakolaisleirillä helmikuussa.Yle

Suomen monikulttuurinen liikuntaliitto (FIMU) ei ole saanut riittävästi varoja toimintansa pyörittämiseen. Liiton puheenjohtaja Mourad Bentaleb kertoo, että tämän vuoksi toimintasuunnitelmaa on jouduttu muuttamaan.

- Päätukijamme on opetus- ja kulttuuriministeriö, ja olemme saaneet alle puolet siitä, mitä olemme hakeneet. Joskus olemme hakeneet noin 190 000 euroa, mitä tarvitsisimme toimintaamme.

Bentaleb kertoo, että Liitto on kuitenkin saanut esimerkiksi vain noin 45 000 euroa.

- Tämän vuoksi olemme joutuneet tekemään uuden toimintasuunnitelman, koska budjetti on pitänyt tehdä suunniteltua 3-4 kertaa pienemmäksi.

Jos saisimme enemmän tukea, voisimme kehittää ja laajentaa toimintaamme, mutta menemme ja elämme sen mukaan, mitä saamme.

Mourad Bentaleb

Bentaleb sanoo, että puuttuvaa rahaa on korvattu vapaaehtoistyöllä. Tällä hetkellä Liitolla onkin vain yksi palkattu työntekijä, joka on kolme päivää Liiton toiminnassa ja kaksi päivää Punainen kortti rasismille -projektissa.

- Jos saisimme enemmän tukea, voisimme kehittää ja laajentaa toimintaamme, mutta menemme ja elämme sen mukaan, mitä saamme, Bentaleb painottaa.

Hänen mukaansa paikalliset yhdistykset saavat kunnilta nihkeästi rahaa toimintaansa.

- Kunnat vaativat, että järjestöissä pitäisi olla noin 40 jäsentä. Ne vaativat yhdistyksiltä myös esimerkiksi toimintasuunnitelmia, toimintakertomuksia ja budjetteja. Suurin osa maahanmuuttajajärjestöistä on kuitenkin niin pieniä, että ne eivät pysty tekemään näitä papereita. Kentällä on myös paljon kantaväestön järjestöjä, minkä myötä tukihakemuksia on paljon. Suurin osa rahoista meneekin kantaväestölle tai isoille järjestöille.

Tällä hetkellä Suomessa on useampi sata monikulttuurista liikuntajärjestöä.

Toimintaa ympäri Suomea

Bentaleb kertoo, että Suomessa on tällä hetkellä tuhansia maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, jotka harrastavat urheilua ja liikuntaa. Ammattilaistasolla heitä on noin sata, kun puhutaan ihmisistä, jotka ovat muuttaneet muualta Suomeen.

- Eniten maahanmuuttajataustaiset harrastavat jalkapalloa Etelä-Suomessa eli muun muassa Helsingissä ja Vantaalla, joissa toiminnastamme on lähes 75 prosenttia. Aktiivista toimintaa löytyy myös Tampereelta ja Turusta, ja siitä pohjoiseen päin se vähenee. Meillä on kuitenkin jäseniä lähes jokaisessa suuressa kaupungissa, esimerkiksi Rovaniemellä, Joensuussa, Vaasassa ja Jyväskylässä.

Haasteena on saada naisia nykyistä enemmän liikunnan pariin.

- Heistä suurin osa on kiinnostunut enemmän kävelystä ja vesijumpasta. Heitä on myös palloilulajeissa, mutta se on vähäistä. Tapahtumia pitäisi järjestää lähellä heidän asuinpaikkojaan. Me emme voi antaa tukea heille, vaan meidän pitää järjestää jotain, että he tulevat mukaan, Bentaleb sanoo.

Hän oli perustamassa Suomen monikulttuurista liikuntaliittoa vuonna 1999.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat