1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Urheilupsykologi lätkävanhempien toiminnasta: ”Ollaan vaarallisilla vesillä”

Olympiakomitean urheilupsykologin mielestä vanhempien ei pitäisi lähteä tavoittelemaan pikkulapsilleen ammattilaisuraa jääkiekossa, vaan tärkeintä on lohduttaa ja kannustaa.

Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekkoliiton juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa kertoi aiemmin Yle Urheilulle, että osa vanhemmista vie jopa 2–4-vuotiaita lapsiaan kiekkokouluihin, että heistä tulisi jossain vaiheessa huippupelaajia.

Olympiakomitean urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen pitää tällaisten vanhempien toimintaa huolestuttavana.

- Siinä on karannut mopo niin sanotusti käsistä. Toki lapsi tarvitsee urheilun aloittamiseen vanhempiaan, ja vanhempien kokemukset, intressit ja kiinnostus vaikuttavat siihen, minkä lajin pariin lapsi viedään. Mutta jos vanhemmat ajattelevat, että lähdetään tavoittelemaan ammattilaisuraa, ollaan vaarallisilla vesillä.

Ronkainen sanoo, että tällaiset vanhemmat toteuttavat haaveitaan omien tarpeidensa pohjalta.

- Tällöin välttämättä lapsi ei tule kuulluksi, eikä 2–3-vuotias tietenkään osaa vielä itse ajatella. Senikäisistä lapsista ei myöskään voi nähdä, onko heillä kykyjä ja edellytyksiä ammattilaisiksi, Ronkainen huomauttaa.

- Liikunnasta tulee pakonomaista toimintaa, josta lapsi ei nauti. Se voi lopulta johtaa siihen, että lapsi alkaa inhota koko lajia ja liikuntaa, Ronkainen jatkaa.

Hän muistuttaa, että parivuotiaiden lasten liikunnassa ilo on kaikista tärkeintä. Tärkeää on myös sen kautta oppiminen, positiivisen suhteen luominen liikuntaan ja perustaitojen kehittäminen.

- Monipuolinen liikuntatausta ja motoriset taidot ovat tärkeitä, ei se, että 2–3-vuotiaalle sanotaan, mikä hänen ammattilaisura tulee olemaan.

Ronkaisen mielestä vanhempien pitäisi miettiä, millä mielellä lapset lähtevät harjoituksiin ja tulevat niistä pois.

- Jos lapsi tulee ahdistuneena pois treeneistä, vanhempien hälytyskellojen pitäisi soida ja heidän olisi mietittävä, onko toiminta oikeasti sellaista, mistä lapsi nauttii.

Vanhempien pitää lohduttaa ja kannustaa lapsiaan

Tervomaa kertoi Yle Urheilulle, että osa lasten vanhemmista myös luo paineita lapsilleen ja vie heitä jopa kolme vuotta vanhempien pelaajien joukkueisiin, että heistä tulisi huippuja.

- Tällaisista tulevat mieleen ylisitoutuneet vanhemmat. Vanhempien tärkein tehtävä aktiivisesti urheilevien lasten ja nuorten kohdalla on kuitenkin ensisijaisesti antaa emotionaalista ja taloudellista tukea, Ronkainen sanoo.

Emotionaalisella tuella hän tarkoittaa sitä, että vanhempien kanssa lapsi pystyy aidosti olemaan oma itsensä. Hän pystyy kertomaan heille, mitä tunteita esimerkiksi kilpailutilanteet ennen tai jälkeen aiheuttavat.

- Vanhempien pitääkin lohduttaa, jos lohdusta kaivataan ja myös kannustaa ja jakaa iloa, eikä ajatella tuloskeskeisesti. Sitä on tarpeeksi tässä maailmassa muutenkin.