1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Jarkko Ruutu uransa kohuista - "Ehkä ylilyönnit kertovat kiekkokulttuurin puutteesta"

Jarkko Ruutu istui torstaina Vancouverissa Yle Urheilun kanssa alas muistelemaan mittavaa pelaajauraansa. Värikkään pelaajan ja persoonan jääkiekkomatka ei ollut se tavallisin.

Kuva: Tomi Hänninen

VANCOUVER. Jarkko Ruudun, 39, uran päättymisestä ei ole vielä vuottakaan. Yli kuudensadan NHL-ottelun veteraani viettää uran jälkeistä aikaansa juuri nyt koti-isän roolissa. Värikäs, ja kuluttavakin, jääkiekkoura päättyi syksyllä sveitsiläisen Bielin paidassa.

Ruutu ei kaipaa kaukaloon.

- Pelihommat tuli ajettua aika lailla loppuun. Se päätös on tehty ja poltetta jäälle ei ole ollut. Nyt haluan ottaa etäisyyttä lajista ja hieman happea kaikesta, Ruutu sanoo Vancouver-Columubus-ottelun toisella erätauolla.

Mielikuvat Ruudusta jakautuvat. Suomessa Ruutu sai niskaansa viimeisen kolmen kauden aikana enemmän lokaa kuin yksikään muu pelaaja. Erilaiset tempaukset kaukalossa eivät olleet vähentämässä kohun määrää. Toisaalta ei kritiikkikään kohtuudessa pysynyt.

- Tuo kritiikki ja loka oli osa hommaa läpi uran. Ei pelaamiseni ollut mitään normihommaa. Erotuin varmasti joukosta. Mutta veihän niskaan satanut paska myös energiaa tästä kaikesta, sitä on ihan turha kieltää.

”Antaa veden valua selästä”

Ruutu on yksi suomalaisen jääkiekkohistorian ristiriitaisimmista persoonista. Kukaan ei voi sanoa, etteikö voimalaituri olisi ylittänyt kaukalossa toisinaan hyvän maun rajoja. Samalla tyylillä Ruutu pelasi aina ja siksi suomalaishyökkääjän vyöllä on 652 ottelua maailman kovimmassa liigassa.

Ruutu pelasi joukkueelle. Ruutu pelasi voitosta. Keinoja kaihtamatta.

Mielenkiintoista Ruudussa on hänen ihmisissä aiheuttamat reaktiot. Suomessa Ruutua jopa vihataan. Pohjois-Amerikassa, etenkin Vancouverissa, Ruutu arvostetetaan korkealle. Laiturin pelitavan vuoksi tai siitä huolimatta. Kyse on lopulta vain jääkiekosta.

- Ehkä ylilyönnit suhteeni Suomessa kertovat jääkiekkokulttuurista. Tai sen puutteesta.

- Mutta turha on ollut lähteä tuulimyllyjä vastaan taistelemaan. Antaa vain veden valua selästä, Suomessa HIFK:ta ja Jokereita edustanut Ruutu hymyili.

Uusi ura haussa

Tulevaisuudestaan Ruutu ei vielä osaa sanoa mitään. Ei juuta eikä jaata, kuten helsinkiläinen itse asian ilmaisee. Toimiminen lajin parissa kiinnostaa.

Ruutu toivoo, että hänen ohellaan myös muut uransa lopettaneet NHL-pelaajat antaisivat osaamisensa suomalaisen jääkiekon käyttöön.

- Haluan toimia jääkiekossa, mutta en osaa vielä sanoa, mitä haluaisin tehdä ja missä. En halua sulkea mitään ovia, vaan ottaa nyt rauhassa happea ja opetella lajista hieman uusia asioita. Monia ajatuksia on kyllä mielessä, Ruutu muotoili.

- Mielestäni olisi suomalaiselle jääkiekolle valtava asia saada nämä koivut, selänteet ja muut lajin pariin urien jälkeen. He ovat nähneet tämän maailman ja liigan täällä. Se tietotaito olisi iso apu kotimaiselle jääkiekolle.