1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruudun uran kovin tappelu - "Monta osumaa ei olisi pystynyt enää ottamaan"

NHL:ssä 652 ottelua pelannut Jarkko Ruutu on vieraillut kuluvalla viikolla Vancouverissa. Urallaan Ruutu kävi nyrkkihippasille muun muassa Milan Lucicin kanssa.

Kuva: EPA

VANCOUVER. Jarkko Ruutua on kohdeltu menneellä viikolla Vancouver Canucksin kotihallin pressiaitiossa suurella kunnioituksella. Kuusi kautta Vancouverissa pelannut Ruutu on edelleen rakastettu ja arvostettu persoona kaupungin jääkiekkopiireissä.

Ruudun kuutta vuotta Canucks-paidassa 2000-luvun alussa ei olla unohdettu. Periksiantamaton pelityyli teki Kanadan länsirannikolla jääkiekkoväkeen suuren vaikutuksen. Ruudun välitön persoona on ollut omiaan lisäämään ystävien määrää.

Ruudulla on riittänyt viikon kahdessa ottelussa juttutovereita erätauoilla.

- Tämä on edelleen lempipaikkani. Todella mahtava kaupunki ja taas tuntui kuin kotiin olisi tullut. Vuodet täällä olivat huimaa aikaa ja tuntuu kuin kaikki olisi tapahtunut eilen, Ruutu fiilisteli torstaina Yle Urheilulle Vancouver-Columbus-ottelun yhteydessä.

”Kovan mankelin läpi”

Ruudun NHL-uralle on pakko nostaa hattua. Voimahyökkääjää ei tunnettu taitavista käsistään, mutta päättäväisyys sekä kyky pelata eri rooleissa tarjosi suomalaiselle lopulta 11-vuotisen uran maailman kovimmassa liigassa.

Helpolla se ei silti tullut. Ruutu pelasi tavalla, johon harvat pystyivät. Ruutu oli erinomainen puolustava pelaaja, joka pystyi pelaamaan alivoimien lisäksi vastustajan parhaita ketjuja vastaan. Monipuolisuus piti suomalaisen liigassa. 

- Panin urallani kaiken likoon ja olen siitä tosi tyytyväinen, Ruutu katsoi taaksepäin.

- Kyllä siitä sitten hintaakin maksettiin, mutta sen vuoksi sain elää unelmaa täällä yksitoista vuotta. Treenimäärät ja muut olivat kovia. Aika kovan mankelin läpi joutui muutenkin menemään niin henkisesti kuin fyysisesti. Vaikeaa sitä on selittää. Kaikkea tapahtui, Ruutu hymyilee.

Yksi osa Ruudun pelaamista oli tappelut. Suomalainen oli valmis tekemään kaiken joukkueessa pysyäkseen eikä epäröinyt pudottaa hanskojaan tilanteen sitä vaatiessa. Monet tappelijat ovat puhuneet viime vuosina ongelmistaan kaukalon ulkopuolella stressaavan työn vuoksi.

Ruutu ei ottanut tappeluista painetta.

- Minun osaltani se oli ihan vapaaehtoista. Se oli osa repertuaariani ja tykkäsin siitä. Olin sitä kautta monipuolisempi ja se piti minut tässä liigassa.

Tappelijoille ei käyttöä

Juuri nyt trendi NHL:ssä on tappelijoille armoton. Useat joukkueet ovat laittaneet viimeisetkin puhtaat tappelijat kilometritehtaalle. Ruutu on huomannut kehityksen.

- Eivät tappelut kokonaan lajista katoa, mutta nyt pitää oikeasti osata pelata. Ne jätkät, jotka ovat oikeasti kovia ja jotka silti osaavat pelata, niitä on todella harvassa. Ne pelaajat ovat nyt tosi arvokkaita, Ruutu linjasi.

Ruutu muistaa tarkkaan uransa kovimman tappelun.

- Bostonin Milan Lucic oli kovimpia jätkiä, joita kohtasin. Olin skoutannut, että sillä on tosi kova oikea käsi, että piti suojata huolella. Se pisti sitten kylkeen aikamoista osumaa. Montaa ei olisi pystynyt enää ottamaan, Ruutu hymyili.

NHL:n nykyongelmista Ruutu otti kantaa muun muassa aivotärähdyksiin. Entinen NHL-pelaaja ei pidä aivotärähdysten määrästä, mutta sanoo, että vastuu kaukalossa on myös taklattavalla.

- Eivät aivotärähädykset hyvä juttu ole missään tapauksessa. Mutta pelaajilla on myös vastuu ja sitä olen aina sanonut. Kaukalossa pitää tietää, mitä ympärillä tapahtuu. Olen aina ajatellut, että jos joku minut tuonne lanaa, koska en katso ympärilleni, se on oma vikani.