Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rehn: Pakolaislapset tarvitsevat urheilua

Urheiluviikonlopun studiossa pakolaisuudesta ja monikulttuurisuudesta olivat keskustelmassa Tampereen Pyrinnön naisten koripallojoukkueen pelaaja Meral Bedretdin, ja ministeri Elisabeth Rehn.

urheilu
Kaj Kunnas ja Elisabeth Rehn 2010
Katso video klikkaamalla kuvaa.

Kaikkialla maailmassa muslimitytöt ja naiset eivät voi vapaaehtoisesti liikkua ja urheilla. Vaikka heillä olisi tahtoa siihen. Meral Bedretdinille koko ajatus on outo.

- Se on kammottavaa. Minun isä ja äiti patistivat minua jo pienenä tyttönä liikkuman ja urheilemaan. Sitä on vaikeaa edes käsittää, ettei jossain päin maailmaa saa urheilla. Oman tahdon ja vapauden riistäminen tässä asiassa on karmeaa, hän toteaa.

Elisabeth Rehn, omien sanojensa mukaan "urheiluhullumummo", on joutunut seuraaman tätäkin asiaa lukuisten luottamustoimiensa aikana maailman kriisialueilla.

- Olen tehnyt paljon työtä vuosien saatossa, jotta esteet poistuisivat. Pakolaisleireillä lapset ja nuoret tarvitsevat virikkeitä, joita urheilu voi antaa. Kosovossa aikoinaan YK:n rauhanturvaajat järjestivät jalkapalloturnauksia pakolaislapsille. Siellä olivat tytöt ja pojat sulassa sovussa. Siellä oli edustettuna monia eri uskontoja. Jalkapallo yhdisti, ei erottanut ihmisiä, Rehn muisteli.

Suomessa syntynyt Meral Bedretdin ei ole nostanut omaa uskontoaan (muslimi) missään vaiheessa esiin urheillessa. Siihen ei ole ollut mitään syytä.

- Kun menemme kentälle, uskonnollani ei ole mitään merkitystä. Kaikki sellainen unohtuu. Urheilu vie toiseen maailmaan. Se yhdistää meitä kaikkia taustasta riippumatta, koripalloilija toteaa.

Työ sen hyväksi, että tytöt kaikkialla maailmassa voisivat urheilla, jatkuu. Työn tulokset nähdään tulevaisuudessa. Elisabeth Rehn nostaa esiin asiaan liittyen vielä yhden näkökulman.

- Myös katsomot toivottavasti avataan tulevaisuudessa kaikille. Ei ole mielekästä, että sukupuolen mukaan erotellaan, saako urheilua seurata paikan päällä vai ei.

Suosittelemme

Tuoreimmat