Härskejä yrityksiä riittää - "Poikiin otettiin Facebookin kautta yhteyttä"

Jääkiekkoisä Hannu Mattila kertoo Yle Urheilulle, minkälaisin keinoin hänen kaksospoikiaan on pyritty värväämään.

urheilu
Hannu Mattila.
Hannu Mattila. Joona Vainio

Ilveksessä 1980-1990-luvulla menestynyt Hannu Mattila on tätä nykyä kahden menestyneen kiekkojuniorin isä. Julius ja Jesper, Mattilan vuonna 1997 syntyneet kaksospojat ovat yltäneet tälläkin kaudella juniorimaajoukkueeseen saakka. Poikien taidot on huomattu muuallakin kuin kotikaupungissa Tampereella.

- Monenlaisia yhteydenottoja on tullut vuosien saatossa. Aika härskiä oli se kun 15-vuotiaisiin poikiin otettiin Facebookin välityksellä yhteyttä. Tarjottiin jotain mailaa tai pelihanskoja, jos solmii tämän agentin kanssa sopimuksen, Mattila manaa.

- Mutta monet agentit ovat ottaneet minuun yhteyttä, sillä siltä ajalta kun itse pelasin, on paljon tuttuja. Emme ole kuitenkaan vielä katsoneet, että tarvitsisimme agenttia. Pojat käyvät lukiota täällä ja pelaavat Ilveksen juniorijoukkueessa, Mattila kertoo.

Sopimuksen tekeminen pelaaja-agentin kanssa tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi jossain vaiheessa. Osa perheistä on aivan hukassa agenttien pyörityksessä, mutta Mattilan perheessä on selkeä näkemys, mitä he toivovat neuvotteluilta.

- Olen nähnyt muutamia perheitä, jotka ovat menneet ihan sekaisin siinä vaiheessa, kun on tullut agentti kehiin. Fokus on karannut aivan vääriin asioihin, Mattila kertoo.

- Valmiilla pelaajilla agentit ovat välttämättömiä siinä vaiheessa kun tehdään sopimuksia mutta nuorilla pelaajilla agentin rooli on minun mielestäni aika lailla erilainen. Agentin tulisi olla pojan tukija. Agentti katsoo, minkälaista kehitystä ja yksilövalmennusta poika tarvitsee kun juniorijoukkueessa yksilövalmentaminen jää aika vähälle.

Mutta riittääkö agenteilla aika näin yksilölliseen työhön?

- Ei varmaan niillä huippuagenteilla, joilla on Grandlundit ja KHL-tähdet asiakkaina mutta olen tavannut muutamia vanhoja pelaajia, jotka tällä hetkellä nostavat eläkerahastoistaan rahoja ja saavat sillä tavalla itselleen leivän pöytään.

- He tekevät sellaista pitkäjänteistä työtä ja odottavat, että ehkä se palkinto heillekin tulee jossain vaiheessa, Hannu Mattila sanoo.

Agenttien ammattitaidossa eroja

Hyvä junioripelaajan agentti ottaa takavuosien Ilves-kipparin mukaan perheen ja eri alojen asiantuntijoita osalliseksi urakeskusteluun. Mattilan tuvassakin on pidetty jo ajatuksia herättäviä palavereita, muutamilla on ollut hyvä sabluuna yksilöllisestä etenemisestä.

- Nykyään agentit ovat keränneet aika paljon siihen ympärilleen fyysisen valmentautumisen ammattilaisia. He tekevät pojille tällaisia lihastasapainotestejä, erilaisia voimatestejä ja vertaavat niitä sitten maailman huippuihin ja katsovat, että mitä kukin pelaaja tarvitsisi lisää. Yksilöllisen harjoittelun kautta pyritään edesauttamaan sitä, että niitä puutteellisia ominaisuuksia kehitetään.

Hannu Mattilan kaksospojista Julius pelaa hyökkääjänä, Jesper Mattila puolustajana. Seurajoukkueessa pelaajia kehitetään isä-Mattilan mukaan joskus itsekkäistä syistä ja tällaisissa tilanteissa agenteista voi olla iso apu.

- On muistettava, että päävalmentaja tekee aina myös omaa uraansa ja hänellä on erittäin kovat tavoitteet. Sitten kun alkaa tulla muutamia tappioita, nuoret, kokemattomat pojat ovat yleensä ensimmäisenä liipasimella. Vaikka olisi kuinka fiksuja ihmisiä seurojen hallituksessa, tunne voittaa järjen ja helposti pitkäjänteinen projekti ja kauniit puheet unohdetaan faktojen varjoon, Mattila lataa.

Agenttien mutta myös seurojen suhtautumista junioripelaajien koulunkäyntiin Mattila pitää erittäin tärkeänä. Pelkkä kiekkoilijan polku on hänelle kauhistus.

- Se on ihan katastrofi lapsen kannalta. Kaikki on silloin yhden kortin varassa. Fakta on, että hyvin harva saa tästä ammatin. Ja nekin, jotka saavat ammatin, ovat harvassa, että pärjäisivät sillä rahalla loppuelämänsä.

- Toivoisin erityisesti seurojen puolelta ymmärrystä koulutukseen. Omaa uraansa tekevä liigajoukkueen päävalmentaja ei mielellään katso sormien läpi opiskeluja, jotka silloin tällöin veisivät ehkä treenivuoroja. Minusta ne olisivat yhteen sovitettavissa, jos olisi kunnon tahto, Mattila huomauttaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat