1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kokenut kiekkoagentti jyrähti - "Viimeiset 10 vuotta Suomessa on menty perse edellä puuhun"

Pelaaja-agentti Juuso Pulliainen on huolissaan suuntauksesta, jossa pelaajakehitys keskittyy vain huippu-urheiluun. Pulliainen näkeekin, että Suomen jääkiekossa on unohdettu se, mistä harrastamisessa on loppujen lopuksi kyse.

Kuva: Tomi Hänninen

Juuso Pulliainen on ollut tiiviisti mukana suomalaisessa jääkiekkoilussa viimeiset 20 vuotta. Hän on nähnyt markkinoiden ja yhteiskunnan muutoksen näiden kahden vuosikymmenen aikana. Pulliainen ei ole innoissaan nykykehityksestä. Hän näkeekin, että jääkiekkoliiton pelaajakehitysjärjestelmässä keskitytään liikaa huippu-urheiluun ja siten nuorisourheilun valitettava lieveilmiö eli niin sanotut dropout-tapaukset ovat liian arkipäiväisiä.

- Vielä 1990-luvulla jääkiekon pelaaminen oli lapsille harrastus, mutta tänä päivänä siitä on tullut kilpaurheilua. Raha on sekoittanut monien lasten ja vanhempien päät. Kokonaiskuva on ihmisillä hämärtynyt täysin, Pulliainen jyrähtää.

Kylmä tosiasia on se, että kustakin ikäluokasta vain noin yhdestä prosentista tulee liigakiekkoilijoita ja noin promillesta jääkiekkoilijoita maajoukkueeseen. Kun asiat on tehty kylmästi kilpa- ja tulosurheilun ehdoilla, on Pulliaisen mukaan unohdettu se, mistä harrastamisesta on loppujen lopuksi kyse.

- Urheiluseuroilla on kuitenkin suuri kasvatuksellinen vastuu ja se on nyt päässyt unohtumaan. Homma ei voi mennä niin, että seurat valitsevat jo todella varhaisessa vaiheessa ne juniorit, joihin halutaan satsata loppujen toimiessa maksumiehinä. Kaikkien pitää pystyä pelaamaan omalla tasollaan, mutta tärkeää on myös se, että kaikilla pitää olla yhtäläinen mahdollisuus yltää huipulle. Kyllä ne talentit osataan löytää 18-20-vuotiaanakin, Pulliainen sanoo.

- Juniorijärjestelmä ruokkii kilpaurheilua ja moni elätteleekin liiaksi toiveita ammattilaisuudesta. Pelaajien ihmisinä kasvattaminen unohdetaan tyystin, pelaaja-agentti jatkaa.

Pulliainen on seurannut pitkään Ruotsin mallia pelaajien kehittämisessä. Siinä korostuu se, että kaikilla junioreilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä huipulle eli kenenkään mahdollisuuksia huipulle pääsystä ei evätä teini-ikäisenä. Hyvä osoitus Ruotsissa tehtävän juniorityön toimivuudesta saadaan katsomalla NHL:ään varattavien pelaajien määriä sekä sitä, kuinka paljon seuroihin on noussut vastuunkantajia omista junioreista.

- Ruotsissa pelaajatuotanto puhuu puolestaan. Lapset pysyvät siinä mallissa pidempään harrastuksen parissa ja Suomea vaivaavat drop out -tapaukset ovat minimissä, Pulliainen sanoo.

Pulliainen toivookin, että Suomessa jääkiekon huippujohtajat tekisivät viilaamista järjestelmälleen ennen kuin se on liian myöhäistä.

- Jos nyt suoraan sanon, viimeiset 10 vuotta Suomessa on menty perse edellä puuhun, agentti huokaa.