Hevosen koulutuksessa ei saa ylittää rajoja

Kokenut Kyra Kyrklund kuvailee ominaisuuksia, joita kouluratsastuksessa menestyvältä hevoselta vaaditaan. Kyrklund tietää, miten hevosia valmennetaan.

urheilu
Kyra Kyrklund kuvassa
Kyra Kyrklund on edustanut Suomea monissa arvokisoissa.EPA

Hevosia arvioidaan jo varsasta lähtien suvun, sukupuolen, rakenteen ja luonteen puolesta. Tulevaisuuden lupaukset halutaan löytää nuorena, kun niiden myyntihinta pysyy vielä viisinumeroisissa luvuissa. Nuoren kouluhevosen tärkeimmät ominaisuudet ovat Kyra Kyrklundin mielestä sen rakenne ja luonne.

- Ensinnäkin rakenne on erittäin tärkeä. Hevosen pitää pystyä kokoamaan itseään, koska kokoamisaste on juuri se, joka ratkaisee onko hevonen oikein hyvä vai ei.

- Mielestäni hevosen pitää olla energinen ja liikkua mielellään eteenpäin. Se ei saa olla liian varovainen ympäristön suhteen. Nykyään kisapaikoilla tapahtuu paljon koko ajan. Hevonen ei saa pelästyä liian helposti. Kyllä ne siitä (nuoret hevoset) ajan kanssa tasaantuvat… Hevosten täytyy olla tilanteessa mukana ja tykätä ja haluta liikkua, sanoo Kyrklund.

Hän sanoo, että nuoren hevosen pitää antaa palautua treenistä riittävästi ja kehittyä omassa tahdissaan. Suurin osa ongelmista tulee, kun hevonen yritetään laittaa väärään tehtävään silloin, kun se ei ole siihen vielä valmis.

- Ei saa mennä sen rajan yli, mihin hevonen fyysisesti ja psyykkisesti pystyy. Tietenkin näitä rajoja pitää venyttää, mutta pitää myös ymmärtää, kun stoppi tulee vastaan. Työn pitää myös olla vaihtelevaa.

- Välillä pitää ottaa askel taaksepäin. Jos joku juttu ei onnistu, pitää miettiä, millä muulla tavalla juuri sen hevosen kanssa voi onnistua. Useimmiten ratsastaja oppii enemmän siitä, että ratsastaa hevosta, joka ei ole niin helppo.

Kyrklund on ratsastanut urallaan paljon oreja. Flyingen oriasemalla työskennellessään hän sai juuri oreja kisattavakseen, vaikka Kyrklund pitää ruunia paljon helpompina käsitellä.

- Ratsastin oreja enimmäkseen siksi, että ne olivat siitokseen hyväksyttyinä rakenteensa puolesta jo hyviä. Sain oreja ratsastettavaksi myös siksi, että niiden omistajat eivät ehkä pärjänneet niiden kanssa.

- Muuten ruunat ovat helpoimpia luonteensa puolesta, ne ovat tasaisimpia. Oreilla voi olla muita asioita mielessään, vähän niin kuin tammoillakin, Kyrklund nauraa.

Kyrklundin kuuluisin ori Matador II antoi selkään paljon paremman tunteen, kuin miltä se aluksi näytti ulospäin. Ratsastaja sanoo edelleen vertaavansa lähes päivittäin muita hevosia juuri Matadorin antamaan tunteeseen. Kun tuo tunne löytyy, on hevosessa potentiaalia.

Kati Hurme-Leikkonen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat