1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Antti Kanervo: "Tuona päivänä en saanut ohi vaikka yritinkin"

Antti Kanervo nauttii tällä hetkellä Kauhajoen Karhun organisaatiossa melkoista luottamusta.

Antti Kanervo. (Arkistokuva) Kuva: Kari Rouhiainen

25-vuotias Antti Kanervon koripalloilijaura alkoi Äänekoskella, missä kaikki nuoret jossain vaiheessa yrittivät päästä korpipallojoukkueeseen. Kanerva oli kolmannella luokalla ala-asteella, kun ensimmäinen ilmoittautuminen myöhästyi paikalliseen koripallokouluun. Paikka järjesty kuitenkin myöhemmin seuran treeneistä ja sillä tiellä heittävä takamies Kanervo on edelleen.

Kanervon sukset luistivat liukkaasti myös hiihtokisoissa vielä neljäntoista vuoden ikäisenä. Koris- parketilla Äänekosken Huiman miesten edustusjoukkueessa nuorimies viiletteli ensimmäiset kerrat ollessaan ainoastaan viidentoista, ja tällöin riitti myös esikuvia.

- Toni Ilmonen ja Jyri Lehtonen olivat tuolloin lapsuusvuosien aikaan selkeitä esikuvia omasta Huiman joukkueesta ja vierailevista tähdistä erityisesti jäi mieleen Roope Mäkelä ja Jukka Toijala. Kun Huima sitten tippui divariin, niin joukkue muuttui ja tällöin minulle avautui peliaikaa. Kyllähän siinä väliin kiirettä piti, kun siinä ohessa pelattiin myös A junioreiden pelejä. Kun debyyttivuoden jälkeen pääsin kunnolla pelaamaan, löytyi viereltäni joukkueesta Jussi Määttänen, jota erityisesti kunnioitin ja imin hänestä oppia joka solulla.

- Äänekosken toisen kauden jälkeen päätin vaihtaa seuraa BC Jyväskylään, missä juniorimaajoukkuevalmentaja Miikka Sopanen tuolloin vaikutti. Näin jälkeenpäin ajateltuna, se oli tuolloin kehityskaartani ajatellen oikea ratkaisu, muistelee Kanervo uransa alkuaikoja.

Tuolta Jyväskylän kaudelta Kanervo kirjautti melkoisen pistesaaliin viimeisestä ottelustaan, 64 pistettä. Tämä muisto hymyilyttää Kanervoa edelleen.

- Se ottelu oli Visa Baskettia vastaan, ja edellisenä päivänä oli ollut A-junioreiden ottelu ja siinäkin ottelussa taisin pussittaa yli 30 pistettä. Se oli hyvä viikonvaihde, eihän tuossa ottelussa kyllä oltu missään liigatasolla. Mutta tuona päivän ei saanut ohi, vaikka yritinkin. Hiihdossa tällaisesta päivästä käytetään nimitystä pöljäpäivä, tämä oli kohdallani tuollainen päivä. Joskus tällaisia päiviä on tullut myöhemmin niin liigassa kuin eurokentillä.

Sitten tuli aika siirtyä varusmiespalvelukseen Lahteen, ja seuraavat kaudet 2008-10 menivät Kouvojen väreissä Kouvolassa, tällöin avautui nuorelle urheilijalle uusia asioita.

- Eka vuosi Kouvolassa oli sellaista ammattilaiseksi opettelua, paljon töitä fysiikan kanssa ja sopeutumista nimenomaan ammattilaiseksi. Toisella kaudella pääsin sitten enemmän pelaamaan, mutta siellä opin ennen kaikkea urheilijaksi.

14 maaottelun miehelle ensimmäiset maajoukkuekutsut tulivat 2010. Erityisesti miehen mieleen ovat jääneet ensimmäiset leirit. Ensimmäinen leirin jälkeen, Kanervo jäi kotiin jääväksi varamieheksi. Mutta seuraavalla kahden päivän leirillä alkoi tapahtua.

- Tällöin valmistauduttiin Britteihin pelaamaan ja olin myös edellisellä kerralla jättänyt passin kotiin enkä odottanut että pääsisin mukaan. No ensimmäisissä treeneissä sanottiinkin että lähdet mukaan! Minulla kahden päivän kamat mukana Helsingissä ja passi kotona Äänekoskella! Siitä vaan yötä myöden hakemaan passia ja sitten lyhyillä yöunilla kohti Lontoota ja siellä vastassa Kanada. Tässä ottelussa teinkin pisteitä, joten loppukesän pelasin maajoukkueessa aina pelaavassa kokoonpanossa, muisteli Kanervo ensimmäisiä susijengi aikojaan.

Kaudet 2010-2014 olivat Kanervalle menestyksen vuosia Joensuun Katajan joukkueessa. Aiemmin Kouvojen joukkueessa tuli pronssia ja Suomen Cupin voitto. Nyt neljän vuoden aikana Katajan väreissä tuli kolme hopeaa, yksi pronssi ja Suomen Cupin voitto 2013.

- Siellä opin huomaamaan, mitä voittava koripallo tarkoittaa. En nyt muista tarkkoja prosenttimääriä, mutta uskoisin että 70 % otteluista voitettiin vaikka mestaruutta ei saavutettu. Mielestäni kolmannella kaudella meillä oli paras joukkue, kun pelattiin eurokentillä. Pelimäärät olivat hirmuisia, lähes joka toinen päivä oli peli, kun korisliigassa pelejä jäi rästiin. Samalla kierrettiin Euroopassa ja oltiin kahdeksan parhaan joukossa. Oli takki tyhjä ja pitää muistaa, että mestaruuden voittaminen on loppujen lopuksi pienistä asioista kiinni, ja tuolloin ei vain finaalien aikana onnistuttu ja sillä selvä, Kanervo analysoi.

Kanervo nauttii tällä hetkellä Kauhajoen Karhun organisaatiossa melkoista luottamusta.

- Kyllä se on niin, että hyvin pitkälle tämän kauden joukkue on rakennettu takamies Antti Kanervon ympärille. Antti on meidän luottomies, joka tekee täällä työtään ammatikseen. Lisäksi mies haluaa urallaan vielä eteenpäin sekä kehittyä. Tämä näkyy kaikessa hänen tekemisessään, kommentoi Kauhajoen Karhun koripallojaoston puheenjohtaja Mika Perälä.

- Unelma koripalloilijana olisi jatkaa uraa mahdollisimman pitkään yli kolmikymppiseksi, se on yksi niistä unelmista. Totta kai mestaruus on yksi tavoite. Kyllähän kaikki koripalloilijat haaveilevat myös ammattilaisurasta ulkomailla. Mutta ennen sitä minun unelmani on voittaa korisliigassa mestaruus ja pysyä terveenä. Näistä asioista unelmani nyt ensin täyttyisivät.

- Nyt haastetaan mestaruustaistossa KTP ja Bisons. KTP on pitkään johtanut sarjaa, eivätkä jenkit ole heillä vaihtuneet joten ryhmä on pysynyt pitkään kasassa. Bisons on huikealla materiaalilla matkassa, toki sen täytyykin olla, koska pelaavat VTB-liigaa. Kyllä tässä haasteita unelmille.