Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kuin taivasta koskettaisi

Miksi ottaa riskejä, joissa panoksena on kaikkein arvokkain, oma henki? Tätä pohtii Yle Urheilun Niki Juusela kommentissaan.

urheilu
Kuvaa Annapurnan vuorelta
Kuvituskuvaa Annapurnan vuorelta.EPA

Järkyttävä uutinen Himalajalta tavoitti Suomen keskiviikkona. Vuorikiipeilijä, seikkailija Samuli Mansikka oli menehtynyt Annapurnalla tapahtuneen onnettomuuden seurauksena. Vuoret ja luonto olivat jälleen taittaneet yhden elämän fyysisen taipaleen.

Vuorikiipeilyssä ei ole niinkään kysymys urheilusta sen meidän nykyään mieltämässä muodossa. Nopeammin, voimakkaammin, korkeammalle

  • olympialiikkeen motto tosin sopisi myös kiipeilijöiden tunnuslauseeksi, mutta kilpailusta olympialiikkeen tarkoittamalla tavalla ei ole vuorikiipeilyssä kysymys. Ylhäällä vuorten syleilyssä kilpailet vain itseäsi ja ennen kaikkea luontoa vastaan. Valitettavan usein luonto vetää pitemmän korren, kuten tiedämme.

Vääjäämättä herääkin kysymys, miksi kiipeilijät kerta toisensa jälkeen uhmaavat kohtaloaan ja luontoa, tavoitellessaan yhä uusia valloituksia ja huippuja? Miksi ottaa riskejä, joissa panoksena on kaikkein arvokkain, oma henki? Me vankasti meren pinnan tasolla tallustelijat emme koskaan voi ymmärtää sitä taikaa, jonka kiipeilijät ymmärtävät. Jostain syystä olen tuntenut vetoa korkeuksiin vuorien huomaan, mutten ole koskaan uskaltanut vastata kutsuun. Ne jotka ovat, eivät ole meren pinnan tasolle palanneet. Heille kysymys ei ole riskeistä, vaan elämästä, tavalla jonka he valitsevat.

Tietyllä tavalla vuorien valloittamisessa on kuitenkin kyse urheilusta sen kaikkein pyhimmässä muodossa. Itsensä voittamisesta. Kuten Mount Everestin yhdessä šerpa Tenzing Norgayn kanssa valoittanut uusiseelantilainen Sir Edmund Hilary totesi: It is not the mountain we conquer, but ourselves.

Urheilussa isoimmat otsikot kirjoitetaan suurien voittojen yhteydessä. Mestarit ovat mestareita ja voittajat voittajia. Kansakunnan sankareita. Kiipeilyssä otsikot tavoittavat usein vasta kun jotain järkyttävää ja peruuttamatonta tapahtuu. Se on kuitenkin se tie, jonka Samuli ja muut vuorten valloittajat valitsevat ja toisaalta myös hyväksyvät.

Kuin taivasta koskettaisi, heidän lepopaikkansa on siellä unelman toisella puolen. Ehkä se tuo lohtua, että vuoret ottavat nämä äärimmäisen hinnan maksaneet urheilijat syleilyynsä ja hoivaavat heitä matkalla kohti korkeuksia. Matkalla joka on vasta alkanut.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat