Jääkiekkokypärille kritiikkiä - "Mielestämme kenenkään ei pitäisi pelata näillä kypärilllä"

Pohjois-Amerikassa tehty tuore tutkimus paljastaa, että markkinoilla on iso läjä "turvattomia" kypäriä, joita pitävät muun muassa NHL:n ammattilaispelaajat sekä junioritason kiekkoilijat.

Kuvan kypärä ei liity tutkimukseen / Arkistokuvaa Kuva: Tomi Hänninen

Yli neljäsosa kaikista kiekkokypäristä on turvattomia, toteaa riippumaton tutkimus, joka rankkasi jääkiekkokypärät sen perusteella, miten ne vähentävät aivotärähdyksen riskiä.

Virginia Polytechnic Instituten tutkijat testasivat kaikkiaan 32 jääkiekkokypärämallia, joista peräti yhdeksän ei ansainnut viisi tähtisellä arvosteluskaalalla yhtään tähteä! Vain yksi kypärämalli saavutti kolme tähteä.

- Yleisesti ottaen tulostaso oli heikko. Meidän mielestämme kenenkään ei pitäisi pelata kypärillä, jotka eivät saaneet tutkimuksessa yhtään tähteä, tutkimusjohtaja Stefan Duma toteaa.

Virginia Techin biolääketieteen tekninen laitos käytti kypärätutkimukseen aikaa kolme vuotta ja puoli miljoonaa dollaria. Tutkimus ei saanut rahoitusta kypäräteollisuudelta.

Yhdysvaltain markkinoilla olevista jääkiekkokypäristä kaksi kalleinta mallia, Bauer RE-AKT 100 ja CCM Resistance, saavutti ainoastaan yhden tähden. Sen sijaan halpamalleihin lukeutuva Warrior Krown 360 sai ainoana kolme tähteä.

Lähes 2,4 miljoonaa amerikkalaista pelaa jääkiekkoa. Urheilulajeista juuri jääkiekolla on kaikkein suurin riskiä saada aivotärähdys.