Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Närbild

Freddy Adun pitkä tie Kuopioon – "Kanssapelaajat eivät varmaan olleet kovin ystävällisiä"

Freddy Adua valmentaneet John Hackworth ja Thomas Rongen analysoivat Grantlandin haastattelussa maaliskuun alussa, miksi ”Uuden Pelen” urasta ei tullut sellaista kuin vuonna 2003 kuviteltiin.

urheilu
Freddy Adu pelasi Brasiliassa vuonna 2013
EPA

KuPSin tuore hankinta Freddy Adu nousi koko jalkapallokansan tietoisuuteen jo vuonna 2003 Suomessa järjestetyissä alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa. Yhdysvaltalainen teki tuolloin 14-vuotiaana neljä maalia ja hänet ristittiin jo ”Uudeksi Peleksi”.

Noita kisoja seurasi MLS:ään siirtyminen historian nuorimpana pelaajana jättisopimuksella. Pelit sujuivat jo teininä aikuisten seassa ja hype kasvoi kasvamistaan. Vuonna 2007 Adu oli kapteeni alle 20-vuotiaden MM-kisoissa ja esitti vielä hurjia temppuja esimerkiksi iskemällä hattutempun Puolaa vastaan. (siirryt toiseen palveluun)

U20-kisojen hyvät otteet toivat sopimuksen Benficaan, joka maksoi tuolloin 18-vuotiaasta Adusta 1,5 miljoonaa euroa. Isoa siirron jälkeen alkoivat vaikeudet, vaikka mukaan mahtui myös huippuhetkiä kuten Gold Cup vuonna 2011.

Adu pelasi Benficassa vain 11 ottelua ja kävi neljässä eri seurassa lainalla vuosien 2008 ja 2011 välillä. Laina lainalta seuran status laski ja vuonna 2011 Adu pelasi Turkin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Caykur Rizesporissa. Sen jälkeen Adu palasi kahdeksi vuodeksi MLS:ään ennen visiittejä Brasiliaan ja Serbiaan.

- En usko hänen ymmärtäneen millaista seuraavan askeleen ottaminen vanhempien jätkien seassa ja sellaisten rahojen ansaitseminen oli. Se on julma maailma ja kanssapelaajat eivät varmaan olleet kovin ystävällisiä pelaajalle, joka tuli kokemattomana sisään ja tienasi heti muita enemmän, U20-joukkueessa Adua valmentanut Thomas Rongen pohti Grantlandin haastattelussa maaliskuun alussa. (siirryt toiseen palveluun)

John Hackworth valmensi Adua U17-maajoukkueessa ja myöhemmin Philadelphiassa. Hän arveli samassa Grantlandin jutussa, että Adun keskittyminen omaan uraan hävisi jossain vaiheessa kaiken hullunmyllyn keskellä. Hän kuitenkin muistuttaa 25-vuotiaan Adun voivan yhä tehdä pitkän ja menestyksekkään uran jalkapalloilijana. Samoilla linjoilla on myös Rongen.

- Hänen täytyy nauttia pelistä. Ja hymyillä, kuten hänellä oli tapana aiemmin.

Lähteet: Grantland

Suosittelemme

Tuoreimmat