Teemu Suninen: "Tavoitteena maailmanmestaruus"

Teemu Suninen sai paikan kahden vuoden päästä rallin MM-sarjaan palaavan Toyotan junioriohjelmasta.

urheilu
Teemu Suninen.
Miika Wuorela.

Suomalainen rallikansa sai tiistaina ilouutisia, kun 21-vuotias Teemu Suninen kiinnitettiin Toyotan WRC-tiimin junioriohjelmaan. Toyota palaa rallin MM-sarjaan vuonna 2017 ja tallin tavoitteena on rakentaa voittavia autoja ja tulevaisuuden mestarikuljettajia.

- Tosi hienot fiilikset. Nyt voin kehittää itseäni urheilijana ja aloittaa ammattilaisuuden, nuori lupaus hehkutti.

Suninen debytoi rallissa vuonna 2013 ja voitti viime vuonna Jyväskylässä WRC 3-luokan. Kartingissa menestystä niittänyt kuski uskoo menestysmahdollisuuksiinsa myös rallipoluilla.

- Hyvin kokematon olen vielä tässä vaiheessa. Kartingissa olen kilpaillut 6-vuotiaasta saakka, joten toivottavasti pääsen hyödyntämään asfalttikokemustani, Suninen kertoi.

- Rallissa kiehtovat vauhti ja odottamattomat tilanteet. Se on paljon muutakin kuin tylsää ympyrän kiertämistä.

Sunisen mukaan karting-taustasta voi olla yllättävänkin paljon hyötyä.

- Ratatausta auttaa varmasti ajolinjojen käyttämisessä sekä vauhdin säilyttämisessä ja ymmärtämisessä. Nykyään pitää osata yhdistää sekä rata- että ralliajoa. 80-luvun sladittelulla ei enää pärjää.

Seuraavana tavoitteena on hakea ajo- ja kisakokemusta. Toyotalla ei ole vielä MM-ralleihin sopivaa nelivetoista autoa, joten talli on antanut luvan ajaa muilla automerkeillä. Suninen ajaa kuusi MM-rallia WRC 3-luokassa ja Puolan ja Englannin MM-rallit Toni Gardemeisterin tiimin autolla.

- Tässä ihan alkuun tehdään työtä nuotin parissa. Se pitää saada sille tasolle kuin muillakin. Mulle on uusi juttu kuunnella kaveria siinä minne mennään. Ei se Räikkönenkään aina haluaisi pitää radiota auki ajaessa, hymähti Suninen.

Toyotan paluuta MM-sarjaan kahden vuoden päästä odotetaan suurella mielenkiinnolla. Sunisen mukaan auton kehitystyö vaikuttaa lupaavalta. Se, riittääkö aika Suniselle kehittyä MM-sarjan kuskiksi, jää nähtäväksi.

- Talli lähtee rakentamaan nuoria kuskeja niin, että he ovat rivissä, kun tiimi palaa MM-sarjaan. On ihan omista taidoista ja kehityksestä kiinni, miten käy, Suninen pohti.

- Mahdollisuudet on yltää mihin vaan. Tavoitteenani on päästä WRC-kuljettajaksi ja myöhemmin tulevaisuudessa voittaa maailmanmestaruus.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat