Suora

 • Alppihiihdon MC: Cortina d'Ampezzo, naisten super-G
 • Urheilustudio
 • Ruhpolding, miesten yhteislähtö
 • Ampumahiihdon MC: miesten yhteislähtö, Ruhpolding
 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, vuosi 2018
 • Urheiluruutu

KHL-debytantti Jokerit vältti katastrofin ja yllätti – "Otin valtavan riskin"

Harry Harkimo on Jokereiden KHL-debyyttikauden jälkeen helpottunut ja tyytyväinen. Ensi kaudelle rima on jo asetettu korkeammalle.

urheilu
Harry Harkimo
Harry HarkimoTomi Hänninen

Jokereiden toimistolla on huhtikuun alussa hiljaista, mutta ilmapiiristä paistaa päättyneen kauden myönteinen anti. Toimiston ovesta astuu sisään koko suomalaisen KHL-sirkuksen alullepanija, joka huokuu hänkin tyytyväisyyttä. Vielä vuosi sitten tyytyväisen hymynkareen tilalla oli epävarma totisuus.

Jokereiden osaomistajalla ja hallituksen puheenjohtajalla Harry Harkimolla oli keväällä 2014 ristiriitaiset tunteet: kotoinen SM-liiga oli jäänyt Jokereilta taakse tuloksellisesti surkean kauden jälkeen ja edessä oli suuri tuntematon, KHL.

Jälkikäteen ajateltuna syytä huoleen ei oikeastaan ollut. Jokerit oli yksi KHL-kauden 2014-15 menestystarinoista.

- Jos ajatellaan lähtökohtia, niin KHL-projektiamme kohtaan oli aikamoinen vastustus. Kun teimme päätöksemme, ei ollut minkäänlaista Ukrainan kriisiä ja Venäjä oli ihan tavallinen naapurimaa meille. Meillä oli paljon vaikeuksia, ja Venäjältä lähti paljon yrityksiä pois. Me kuitenkin saimme yhteistyökumppaneita ja saimme katsomot täyteen. Lähtökohtiin nähden kausi oli meille loistava, Harkimo summaa.

- Tähän asiaan ei uskonut kauhean moni muu kuin minä. Minun asiani oli saada muut uskomaan tähän. Henkilökuntamme uskoi siihen ja uskon, että urheilutoimenjohtajat ja joukkue uskoivat siihen. Uskomme vahvistui menestyksen myötä. Alussa meillä oli vaikeuksia saada ihmisiä katsomoon, koska liiga oli tuntematon. Kun tuote oli hyvä ja markkinointi toimi, niin joskus onnistuu täydellisesti, hän jatkaa.

Kun Harkimo ilmoitti kesällä 2013 Jokereiden siirtyvän KHL:ään, tuli iskuja lähes joka suunnalta. Osa seuran kannattajista otti uutiset vastaan tyrmistyneenä ja Jokereiden sekä Harkimon vastustajat toivoivat seuran totaalista mahalaskua uusilla markkinoilla.

Jokerit sijoittui debyyttikaudellaan kuudenneksi ja runkosarjan kotiotteluiden yleisökeskiarvo oli lähes 11 tuhatta katsojaa. Harkimo myöntää olevansa helpottunut.

- Varsinkin jos kuvittelee, mitä olisi voinut tapahtua. Otin valtavan riskin tässä, mutta olen aika tottunut elämään riskien kanssa. Totta kai olen tyytyväinen, että tämä on mennyt hyvin. En voi kuin kiittää kannattajia ja ihmisiä, jotka ovat käyneet katsomassa. Uskon, että meidän on helpompi aloittaa ensi kausi. Esimerkiksi kausikorttimyynti tulee olemaan ihan erilainen.

Jossittelu turhaa

Jos Jokerit keräsi kritiikkiä jo ennen KHL:ään siirtymistään, sitä se sai niskaansa myös kauden aikana. Jokerit paistatteli tulosurheilun ohella otsikoissa muun muassa ulkomaisen vedonlyöntiyhtiön kanssa tehdyn yhteistyön sekä tietysti Venäjän poliittisen tilanteen vuoksi.

- Olen aina sanonut, että jos tilanne olisi samanlainen kuin tänä päivänä, niin en olisi lähtenyt tähän projektiin. Sitä ei voi ajatella nyt. Tähän on lähdetty, joten ei sitä kannata miettiä. Yleensä en mieti, mitä olisi voinut tehdä, vaan miten asioita voisi tehdä paremmin, Harkimo sanoo.

Tällä ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Meidän riskimme ovat kuitenkin siinä, miten koko maailmanpoliittinen tilanne kehittyy.

Harry Harkimo

- Näen KHL:ssä tietysti riskejä, jotka liittyvät poliittiseen ilmapiiriin. Me keskitymme urheiluun ja olemme sillanrakentajina kahden maan välillä urheilun kautta. Tällä ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Meidän riskimme ovat kuitenkin siinä, miten koko maailmanpoliittinen tilanne kehittyy. Se vaikuttaa meihin. Jos se pysyy tällaisena, niin meillä ei ole mitään hätää. Jos se taas kärjistyy, niin silloin joudumme ongelmiin.

Harkimo myöntää, että hänelle on jäänyt mediahuomiosta murusia hampaankoloon.

- Media käsitteli Jokereita negatiivisesti alkukaudesta. Sen jälkeen se on muuttunut positiivisemmaksi, kun on nähty, miten hyvin on mennyt. Toiset mediat eivät ole vieläkään muuttuneet ja käsittelevät vain negatiivisesti. Sen kanssa meidän täytyy kuitenkin elää. Me teemme tätä kuitenkin yleisöllemme, emmekä voi kaikkien toiveita toteuttaa.

Taloudellinen tulos tyydyttävä

Jokerit lähti ensimmäiseen KHL-kauteensa sarjan mittapuuhun verrattuna maltillisin satsauksin. Helsinkiläisseuran budjetti oli noin 20 miljoonaa euroa, josta pelaajien palkkakustannukset olivat arviolta puolet.

SM-liigassa pelatessaan Jokerit teki Harkimon komennuksessa tappiota lähes joka vuonna, mutta KHL:ssä avauskausi oli myös taloudellisella puolella myönteinen.

- Minulla oli tavoitteena se, että pääsisimme plusmiinusnollatulokseen tällä kaudella. Ensi kaudella tavoitteena on päästä positiiviselle puolelle. Tavoitteet menivät suunnilleen niin kuin piti, vaikka teimme hieman tappiota. Se oli kuitenkin edellisiin vuosiin verrattuna vähemmän, joten taloudellisesti meni hyvin, Harkimo kertoo.

Jos hallit eivät olisi olleet täynnä ja emme olisi saaneet yhteistyökumppaneita, niin tämä olisi ollut täysi katastrofi.

- Tässä oli jumalattomat riskit, kun lähdimme liikkeelle. Jos hallit eivät olisi olleet täynnä ja emme olisi saaneet yhteistyökumppaneita, niin tämä olisi ollut täysi katastrofi. Nyt riskinotto kannatti.

Kuinka paljon Jokereista 49 prosenttia omistavat, Arena Eventsin taustalla olevat Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg ovat näkyneet Jokereiden toiminnassa?

- Toimimme aika yksinäisesti ja olemme aika itsenäisiä. Koska suurin osa tapahtuu Venäjällä ja paperit ovat venäjäksi, tarvitsemme erityyppistä henkilökuntaa. Olemme selviytyneet hyvin, vaikka aika paljon on sääntöjä, jotka nostavat kustannuksia, kuten kotiotteluiden turvallisuusjärjestelyt.

- Minulla on ollut aina sellainen rooli, että olen pyrkinyt antamaan vastuuta urheilutoimenjohtajalle ja toimitusjohtajalle. He saavat toimia itsenäisesti. Olen pyrkinyt auttamaan rahoituksen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Rooli on muuttunut niin, että olen päässyt enemmän irti tästä, eikä minun tarvitse olla enää niin paljoa täällä, Harkimo sanoo ja katsoo ympärilleen.

Haastattelu on päättynyt, mutta Harkimolla ei ole kiire. Kun häneltä kysyy, mitä on luvassa seuraavaksi, puhe ei käänny politiikkaan tai vaaleihin. Aiheena pysyy tietysti jääkiekko. Hallituksen puheenjohtajalla on nimittäin selvä kuva siitä, millaisen Jokeri-ryhmän hän haluaa nähdä KHL-kaukaloissa kaudella 2015-16.

- TsSKA-sarja kertoi aika paljon. Nyt tiedämme, mitä tarvitsemme menestyäksemme jatkossa vieläkin paremmin.

Harry Harkimo on ehdokkaana eduskuntavaaleissa, mutta häntä on haastateltu juttuun asianosaisena.

Suosittelemme

Tuoreimmat