Puolueet harvinaisen yksimielisiä: Veikkausvoittovarat ilahduttavat eniten näissä kohteissa

Veikkausvoittovaroja käytetään suomalaisten iloksi ja hyödyksi. Kaikissa eduskuntavaalipuolueissa sama liikunnan käyttökohde nousee ylitse muiden.

urheilu
Uimarit Hämeenlinnan uimahallissa
Muun muassa uimahalleja tuetaan veikkausvoittovaroista. (arkistokuva)Mikael Juntunen/ Yle

Eduskuntavaaliehdokkaita ilahduttaa eniten, jos liikunnassa veikkausvoittovaroja käytetään uima- ja liikuntahalleihin sekä lähiliikuntapaikkoihin.

Tätä mieltä oli peräti 81 prosenttia 1 034 ehdokkaasta, jotka osallistuivat Valon, Olympiakomitean ja Paralympiakomitean vaalikonekyselyyn.

- Yhteiskunta voi omilla toimenpiteillään edesauttaa liikuntainnostuksen löytymistä. Olen ylpeä kattavasta ja helposti saavutettavissa olevasta liikuntapaikkaverkostostamme, ja näyttää siltä, että eduskuntavaaliehdokkaat näkevät tilanteen samoin, liikunta- ja urheilujärjestö Valon yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija Laura Andersson analysoi ehdokkaiden vastauksia.

Ehdokkaiden mielestä tärkeitä käyttökohteita ovat myös terveyttä edistävät matalan kynnyksen liikuntaryhmät ja koulupäivän liikunnallistaminen, urheiluseuratoiminnan kehittämistuet ja erityisryhmien liikunta.

Liikuntajärjestöt saavat tänä vuonna yli 40 miljoonaa euroa

Veikkausvoittovaroja käytetään hyvin laajasti liikunnan ja urheilun kentällä. Järjestöpotti on alle neljännes kokonaisuudesta.

Tänä vuonna liikuntajärjestöjen toimintaa tuetaan veikkausvoittovaroista yli 40 miljoonalla eurolla. Avustusta saa 122 järjestöä.

Lajiliitoista suurimman avustuksen eli 2 miljoonaa euroa saa Palloliitto, kun esimerkiksi Jääkiekkoliitto jää vajaaseen 1,4 miljoonaan euroon.

Liikuntajärjestöistä Valo saa suurimman avustuksen eli yli 4,8 miljoonaa euroa.

Viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi 540 miljoonaa euroa veikkausvoittovaroja. Kulttuuri on ollut suurin edunsaaja 1990-luvulta asti. Taiteen osuus veikkausvoittovarojen kokonaispotista oli 237 miljoonaa euroa viime vuonna, liikunnan 147 miljoonaa euroa, tieteen 102 miljoonaa euroa ja nuorisotyön noin 53 miljoonaa euroa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat