Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kiekkopelin sytyttäjä ja tappaja – hyvittelyjäähy

Hyvittelyjäähyt ovat inhimillisiä, mutta sekoittavat pahasti finaalijoukkueiden pasmoja, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

urheilu
Stephen dixon arto laatikainen
Tomi Hänninen

*OULU. *Mikä tekee jääkiekkopelistä yleisön silmiin viihdyttävän sekoittaen ottelun samalla täysin? Linjaton tuomaritoiminta, asia josta on kirjoitettu tuhannen miljoonaa kertaa. Sillä oli kuitenkin jälleen suuri rooli Kärppien ja Tapparan ensimmäisessä finaalikohtaamisessa, jonka voittoon Tappara taisteli jatkoerässä 3-2-lukemin.

Toisessa erässä nähtiin ikävä tilanne, joka vaikutti suuresti pelin kulkuun. Tapparan Stephen Dixon taklasi Arto Laatikaista, joka löi päänsä pahannäköisesti laitaan. Kärppäpuolustaja tosin itse aiheutti vaaratilanteen, kun selkä kääntyi juuri siinä kohdassa, jolloin Dixon ei voinut enää tehdä mitään.

Hurjan päätällin jälkeen olisi luullut pelin kuitenkin menevän poikki. Päähän kohdistuvia vammoja ei osata edelleenkään ottaa tarpeeksi vakavasti.

Laatikainen nousi ryhdikkäästi heti eikä filmannut, siitä pisteet hänelle. Tuomaristo myös näki selänkäännön ja ei viheltänyt tilanteesta jäähyä. Hurjan päätällin jälkeen olisi luullut pelin kuitenkin menevän poikki. Päähän kohdistuvia vammoja ei osata edelleenkään ottaa tarpeeksi vakavasti.

Toisaalta Dixonin ja Laatikaisen tilanne sytytti yleisön ja pelaajat. Se liekki tosin sammui nopeasti. Josh Green sai heppoisen jäähyn poikittaisesta mailasta, jonkalaisia sai Lukko-sarjassa jaella kymmenittäin. Pressikatsomossa ja sosiaalisessa mediassa ehdittiin kuuluttaa hyvittelyjäähy jo monta minuuttia ennen sen tuloa.

Kärpät pääsi ylivoimalle, jolla Laatikainen syötti ja Mika Pyörälä viimeisteli tasoituksen. Se oli isku vasten kasvoja Tapparalle. Joukkue hallitsi ottelua siihen asti tasakentällisin ja oli lähempänä voittoa, johon se toki jatkoerässä pääsikin.

SM-liigan keskiviikkoisen tuomaritiedotteen mukaan ”päätuomarit onnistuivat hyvin aistimaan (välierien) ottelusarjojen pelin hengen ja tuomitsivat sen mukaan.” Keskiviikon kaltainen hyvittelyjäähy on pahinta myrkkyä pelin hengelle, vaikka se tuomarin ihmismielelle inhimillistä onkin.

Toinen finaali Yle Puheessa perjantaina kello 18.03 alkaen.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat