Petteri Koposen upea tarina - hallisiivoojasta Euroopan huipulle

Vuoden 2001 alussa 12-vuotias Petteri Koponen siivosi Malmin Palloiluhallin lattioita. Koponen on tehnyt pitkän matkan Euroopan huipulle.

urheilu
Petteri Koponen taistelee Uutta-Seelantia vastaan koripallon MM-kisoissa 2014
EPA

Koripalloilija Petteri Koposen nousussa lajin eurooppalaiseen eliittiin on piirteitä, joita yhdysvaltalaiset tarinankertojat rakastavat. Onkin mielenkiintoista saammeko joskus lukea niitä amerikkalaisten kirjoittajien tuottamina, eli pelaako Petteri vielä joskus tarunhohtoisessa NBA:ssa.

En välttämättä kutsuisi Petteri Koposen tarinaa Tuhkimo-tarinaksi mutta joitain sen luontoisia aineksia Malmin pojan elämässä on.

Vuoden 2001 alussa tuolloin 12-vuotias Petteri siivosi iltapäivisin heittoharjoittelun lomassa Malmin Palloiluhallin lattioita ja auttoi pitämään hallin kioskia järjestyksessä. Syykin oli selvä: Petterillä oli mahdollisuus päästä Biddy Basket -joukkueen kanssa unelmamatkalle Louisianaan ja yksinhuoltajaäidin pojan piti tehdä oma osuutensa matkan rahoittamiseksi.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän oli täysverinen ammattilainen ja NBA:n ykkösvaraus. Kuluva kausi on seitsemäs kivikovassa joukkueessa. Neljä vuotta kului Bolognassa ja menossa on kolmas moskovalaisessa Himkissä.

Mutta palataan vielä tuohon vuoteen 2001. Petteri oli tuolloin 160 cm pitkä ja painoi 48 kiloa. Hän kertoi Biddy Basket ry:n vuosikirjassa pelaajasuosikikseen Teemu Rannikon ja sanoi nauttivansa kun eteen tuodaan reilun kokoinen pihvi kera ranskalaisten perunoiden. Sittemmin Italia vaikutti makutottumuksiin ja erityistä herkkua on vuosien ajan ollut Buffalo Mozzarella -juusto.

- Italiassa parasta olikin ruoka. Huonoa ateriaa ei tarvinnut syödä koskaan, muistelee Petteri Bolognan vuosia.

Tuohon vuoden 2001 Amerikan matkaan liittyy myös eräs unohtumaton kokemus. Osana reissua oli nimittäin vierailu Atlantassa ja Hanno Möttölän NBA-ottelun seuraaminen. Pelin jälkeen Hanno tuli tapaamaan nuoria suomalaisia ja se oli matkan huippuhetki.

Petteri ei tuolloin osannut mitenkään aavistaa, että jo kuuden vuoden kuluttua hänet varattaisiin NBA:han ja että hän pelaisi urallaan monia maaottelua Möttölän kanssa jo kovin pian. Jotain samaa on siinä, että vuoden 1995 EM-kisoissa Ateenassa joukkueen juniori Hanno Möttölä haki nimikirjoitusta silloiselta Jugoslavian ja Chicago Bullsin tähdeltä Toni Kukocilta!

Parhaiten muuten vuoden 2001 Amerikan matkalta jäi Petterin mieleen isäntäperheen koti, jonka takapihalla ollut koripallokenttä herätti jonkinlaista kateutta.

Toisen kerran Petteri Koponen vieraili Yhdysvalloissa huhtikuussa 2007 kun hän pelasi Nike Hoop Summit -ottelussa Euroopan joukkueessa. Internetissä löytyvässä videoklipissä (siirryt toiseen palveluun)Petteri antaa upean syötön ranskalaiselle Nicolas Batumille, joka donkkaa pallon koriin kaikella taidolla ja nuoruuden innolla. Tuo peli ja syöttö olivat osaltaan varmistamassa, että Petteri teki myös kolmannen matkan Yhdysvaltoihin – NBA:n varaustilaisuuteen.

Euroopan mestari Batum on tällä haavaa Portland Trail Blazersien tähtipelaaja, jota vastaan Petteri päässee pelaamaan EM-kisojen avausottelussa Montpellierissä syyskuun alussa – ehkä jo elokuussa Tampereella.

Kasvattajaseurastaan Malmin Super-Koriksesta (MaSu) Petteri siirtyi 16-vuotiaana Honkaan, jossa yhteistyö valmentaja Mihailo Pavicevicin kanssa valmisti häntä kohti yhä kovempia haasteita. Juuret kasvattajaseuraan ovat kuitenkin tallella ja vanhat pelikaverit - Kotkajengi - vierailevat ainakin kerran vuodessa Petterin luona. Vastaavasti Suomessa vieraillessaan, haluaa Petteri viettää aikaa omiensa parissa. Lieneekin selvää, ettei heinäkuussa syntyvältä Petterin ja Lindan esikoiselta puutu kummisetiä.

Petteri Koposen tarina on hyvä osoitus siitä, mitä urheilussa tarkoittaa kun lahjakkuus, onni, pitkäjänteisyys ja määrätietoisuus sekä hyvät taustavoimat yhdistetään. Käpylässä jalkapalloilijana uransa aloittaneesta Petteri on tullut huippupelaaja, eikä varsin vaatimattomasti oloista pelimatkalle lähteneen pojan tarvitse enää kantaa huolta tulevaisuudestaan ja sopimuksistaan - hänestä kilpaillaan.

Koposen edustama Himki pelaa Eurocupin finaaleissa Gran Canariaa vastaan tänään 24.4. ja 29.4.

PS: Koristähti Koposen Kivinen tie Malmilta menestykseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat