Jääkiekkoilijoiden koulutus uhattuna jo yläkoulun jälkeen - "Pärjäsivät aika huonosti"

Toisen asteen koulutus on ollut jääkiekkopiireissä iso kompastuskivi. Turkulaisessa urheilulukiossa ongelmaan on tartuttu ex-liigatähti Kalle Sahlstedtin avulla.

Kuva: Tomi Hänninen

Sahlstedt on ottanut turkulaisessa Kerttulin urheilulukiossa eräänlaisen koululinkin roolin. Ex-hyökkääjä luki itse opettajaksi jo peliuransa aikana. Pesti lukiossa kattaa sekä jääkiekon että koulunkäynnin, mutta nimenomaan opinnot olivat kiekkoilijoiden ongelmakohta.

  • 4-5 vuotta sitten oltiin aika huolissaan kiekkoilijoiden toisen asteen koulutuksesta. He pärjäsivät aika huonosti koulussa, mikä oli ihan ymmärrettävää, koska se vie niin paljon aikaa. Siihen haluttiin tehostusta, Sahlstedt kertoo.

Sahlstedt käy aamuisin jääkiekkoilijoiden aamuharjoituksissa ja auttaa sen jälkeen opiskeluasioissa. Ne asiat, jotka normaali opiskelija oppii tunnilla, pitää mahduttaa urheilijan harjoittelu- ja peliaikatauluun. Lopullisena tavoitteena on ansaita jokaiselle ylioppilastutkinto pelaamisen ohessa.

  • En ole varsinaisesti opinto-ohjaaja, mutta kuitenkin sinne päin. Suunnittelen opintoja ja aikatauluja ja pidän jätkien kanssa paljon palavereja, joissa tehdään tavoitteenasettelua niin jääkiekkoon ja kouluun kuin muuhunkin elämänhallintaan.

  • Pyrin auttamaan heitä pysymään koulunsyrjässä kiinni, kun nytkin on ollut esimerkiksi SM-liigassa kymmenkunta jätkää, jotka ovat toisen asteen koulutuksessa - suurin osa meillä urheilulukiossa. Liigajoukkue treenaa meidän kouluaikoinamme, joten on haastava paketti leipoa heistä ylioppilaita.

Seurayhteistyö keskiössä

Sahlstedt tekee tiivistä yhteistyötä Turun Palloseuran kanssa. Se on opintojen etenemisen edellytys, sillä TPS:ssä moni A- ja jopa B-juniori-ikäinen on viime vuosina pelannut ja harjoitellut SM-liigatahtiin.

Kasvatustieteiden maisteriksi lukenut Sahlstedt kiittelee sekä opettajien että joukkueiden joustoa asiassa.

  • Suomen mittakaavassa tämä on ihan kärkitason järjestelmä ja pyörii hyvin. Juuri hiljattain meillä olivat lukion tiloissa koolla TPS:n valmentajat C-junioreista liigaan ja fysiikkavalmennukseen suunnittelemassa kevään ohjelmaa, kun pelit loppuvat ja harjoittelu muuttuu.

Käynnissä on projektin neljäs vuosi, ja Sahlstedtin mukaan tulokset ovat olleet hyviä.

  • Yksikään ei ole lopettanut koulua kesken. Yksi keskeyttänytkin saatiin takaisin pari vuotta sitten. Jokainen on saanut valkolakin, tai valmistunut ammatilliselta puolelta tai kauppaoppilaitoksesta.