Miten ammattikiekkoilija tasapainoilee koulun ja työn välillä? - "Joskus ei pääse yhteenkään kokeeseen paikalle"

Lukiota SM-liigakiekkoilun ohella käyvä Mikko Rantanen myöntää opiskelemisen haasteet urheilulukion tuesta huolimatta.

Mikko Rantanen. Kuva: Tomi Hänninen

Rantanen pelasi koko runkosarjan ajan Turun Palloseuran SM-liigajoukkueen mukana. Samalla 18-vuotias opiskeli turkulaisessa urheilulukiossa, missä entinen liigakiekkoilija Kalle Sahlstedt yrittää pitää pelaajien opiskelut oikealla raiteella peliuran viedessä mukanaan.

  • Kalle juttelee opettajien kanssa ja sopii vähän, miten voitaisiin tehdä. Hänen hommansa taitavat osua vähän enemmän koulutuspuolelle, mutta hän käy myös aamujäillä ja antaa välillä vinkkejä senkin suhteen, Rantanen sanoo.

18-vuotias hyökkääjä on ollut lukio-opintojen ja seurapelien ohella nuorisomaajoukkueiden, ja tänä keväänä jopa A-maajoukkueen ringissä. Urheilun viemä aika verottaa ensimmäisenä opiskelusta. Kerttulin urheilulukiossa tilannetta helpottaa Sahlstedt, joka muun muassa valvoo jääkiekkoilijoiden rästikokeita.

  • Koeviikoilla ei joskus pääse yhteenkään kokeeseen paikalle esimerkiksi harjoitusten takia. Tietysti niitähän voisi jättää väliin, mutta Sahlstedt on koululla niin iso apu, että sen voi hoitaa myöhemmin hänen kanssaan.

Rantasen mukaan lukion opettajakunta joustaa urheilijoiden kanssa silloin, kun pystyvät.

  • Toiset ymmärtävät paremmin, toiset huonommin. Ne, jotka seuraavat enemmän urheilua ovat enemmän kärryillä siitä, mitä kaikkea tämä vaatii. Opettajat ovat kuitenkin ottaneet lisähaasteet yllättävän hyvin ja yrittävät auttaa parhaansa mukaan.

Tulevan kesän NHL-varaustilaisuudessa Rantasen odotetaan saavan varauksen ensimmäisten pelaajien joukossa. Sopimus TPS:n kanssa jatkuu, mutta ensi kauden seura selvinnee vasta lähempänä syksyä, kun tuleva NHL-joukkue kertoo suunnitelmistaan.

Opintiellä Rantasen olisi ensi syksynä määrä aloittaa ylioppilaskirjoitukset. Kuten monella muulla samanikäisellä, kiekko on etusijalla. Rantasen onni on, että ainekset päästä käsiksi oikeasti merkittäviin rahasummiin ovat paremmat kuin enemmistöllä kanssapelaajista.

  • Jos käy niin, etten pelaa Suomessa enää ensi kaudella, sitten lukio varmaan jää ainakin toistaiseksi. Koulua on vähän vaikea käydä muualta käsin. Jos pelaan täällä, yritän käydä loppuun asti parhaani mukaan. On se aika raskasta, kun pelejä on paljon.