HPK-ikoni jaksoi opiskella peliurankin aikana - "Jokerien kanadalaisvalmentaja ei nähnyt asiaa ihan niin"

Jyrki Louhi aloitti korkeakouluopintonsa jo yli vuosikymmen sitten. Jääkiekkoilijan uran ohessa opiskelu eteni vaihtelevalla tahdilla.

Jyrki Louhi. (Arkistokuva) Kuva: YLE / Ari Lahti

Louhi aloitti opintonsa Jyväskylän yliopistossa vuonna 2003. Vielä tulloin tarkoituksena oli yhdistää opiskeluja niin talous- ja kauppatieteiden kuin liikuntatieteidenkin aloilta. Vuonna 2006 Louhi teki sopimuksen Jokereihin, ja päätti Helsingin-vuosinaan panostaa kauppatieteellisiin opintoihinsa.

  • Hain uudelleen Helsingin kauppakorkeakouluun vuonna 2008 pääsykokeiden kautta. Sitä tietä taivallettiin loppuun asti, Louhi kertoo.

Louhen pelit ammattikiekkoilijana päättyivät vuonna 2011, ja tänä keväänä hän valmistui maisteriksi Aalto-yliopiston kautta. Ensimmäiset opiskeluvuodet urheilijan arjen sivutuotteena vaativat erityistä soveltamista.

  • Puolet opinnoista kävi lähinnä tenttimässä, eli kotiopiskelun kautta. Ainakin Helsingin kauppakorkeakoulussa ne kurssit jotka kävin paikan päällä olivat kuitenkin sellaisia, etten olisi pystynyt suorittamaan niitä ilman opetusta ja harjoittelua.

  • Aalto-yliopisto ja kauppakorkeakoulu eivät myöskään ehkä ole opetukseltaan kaikkein helpoimman vaatimustason paikkoja. Ainakaan mun pääkoppa ei olisi kestänyt suorittaa muutamia tiettyjä kursseja peliuran aikana.

Koulunkäynti terapiavälineenä

Louhi kohtasi myös vanhan liiton asenteita. Kaikki valmentajat eivät arvostaneet koulutusta aivan yhtä korkealle, ja Jokereita luotsannut Doug Shedden näki tavoitteiden kuuluvan kaukaloon.

  • Eräs Jokerien kanadalaisvalmentaja ei ehkä nähnyt asiaa ihan niin, että ammattilaisurheilijan kannattaisi opiskella samaan aikaan, Louhi muotoilee.

  • Tuli vuosia, joina suoritin vain yhden kurssin. Siinä oli vähän hiljaisempaa aikaa. Etenin kuitenkin koko ajan, ja se oli mulle tärkeintä. Esimerkiksi Jukka Jalonen kannusti opiskelemaan, ja treeneistä pääsi aina pois tentteihin.

12-vuotinen taival maisterin tutkintoon kuulostaa pitkältä, mutta avautuu, kun huomioi Louhen ahertaneen ohessa yli 400 ottelua jääkiekon SM-liigassa kaikkine matkusteluineen ja harjoituksineen.

Opinnot toimivat lähinnä tasapainottavana tekijänä työn ulkopuolella.

  • Päätin, että ei tässä niin kova kiire ole, joten ei siitä tullut mitään painetta. Opiskelu oli enemmän sellaista terapiaa, kun tein vapaa-ajalla muutakin kuin hengailua. Se oli aina pelkästään positiivinen juttu. Ei mulla ollut tavoitteenakaan valmistua peliuran aikana, vaan koko ajan edistyä ja sitten kun pelit päättyvät, suoraan työelämään hyppäämisen sijaan suorittaa opinnot loppuun.

Vielä ei Louhi, 37, ole saanut tarpeekseen. Ajatuksissa on hakea seuraavaksi valmennuskoulutukseen.

  • Kun alkuperäinen suunnitelma oli hakeutua liikuntatieteelliseen, niin tavallaan ympyrä sulkeutuu, kahdeksankertainen SM-mitalisti nauraa.