Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
  • Jääkiekkokierros
  • Mestaruusliiga: Tiikerit - Hurrikaani
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
  • Närbild
  • Urheiluruutu

AHL-katsaus: Ville Pokka pysäyttämään tulikuumaa Pulkkista

Ville Pokka on pelannut AHL:ssä hyvän debyyttikauden. Pudotuspelien toisella kierroksella Pokka saa kuitenkin kädet täyteen töitä, kun vastaan tulee liigan paras maalintekijä Teemu Pulkkinen.

urheilu
Ville Pokka
Ville PokkaTomi Hänninen

Ville Pokka, 20, on tällä haavaa Rockford IceHogsin ainoa suomalainen. Vielä hetki sitten AHL-tulokkaan seurana Chicagon farmissa pelasivat myös Teuvo Teräväinen sekä Antti Raanta. Nyt Teräväinen tekee läpimurtoaan Blackhawksin playoff-joukkueessa ja Raanta kyttää pelivuoroa kolmantena maalivahtina niin ikään Chicagossa.

Pokka ja Rockford lakaisivat AHL:n pudotuspelien avauskierroksella Texasin (Dallasin farmi) jaloistaan suoraan kolmessa ottelussa. Myös AHL:ssä pudotuspeleihin jokainen joukkue on kiristänyt ruuviaan.

- Ei ollut paljon palaa Texasilla. Saatiin playoffiin hyvä startti, Pokka sanoo Yle Urheilulle.

- Kyllähän täällä huomaa, että nyt vedetään jokainen tilanne enemmän loppuun. Joka tilanteessa taklataaan ja peli on paljon tarkempaa. Runkosarjassa joukkueille tulee välipäivä mutta nyt ei todellakaan tule, oululainen vertaa pudotuspeliotteluita runkosarjaan.

”Ei viivelähtöjä”

Pokan avauskausi Chicago Blackhawksin farmijoukkueessa on ollut monelta osin menestys. Kärppäkasvatti on päässyt hhvin sisään pohjoisamerikkalaisen pelin saloihin. Opettelun lomassa vuoden 2014 Suomen mestari nakutti 68 runkosarjaotteluun mukavat 30 (8+22) tehopistettä.

Vähemmän yllättäen pelitapaeroista puhuttaessa Pokka nostaa esiin suoraviivaisuuden.

- Suomessa viivelähtöjä on aika paljon. Täällä niitä ei harrasteta. Aika harvoin täällä mennään maalin taakse ihmetelemään. Päästä päähän mennään ja koko ajan tulee painetta. Peli on aika erilaista. Kiekolle pitää päästä nopeasti ja toisaalta siitä pitää päästä eroonkin nopeasti.

Puolustajalle pohjoisamerikkalainen pelitapa laittaa erilaiset vaatimukset. Luistelun ja pelin luvun pitää olla kunnossa.

- Pitää pystyä kääntymään takaperin ja siitä taas toisinpäin. Hyökkääjät tulevat täydellä vauhdilla päälle. Ennen sai hieman koukkia ja estää, mutta enää ei. Taklaus pitää ottaa vastaan, tökätä kiekko vain siihen sivuun ja joku hakee sen siitä, Pokka selvittää.

Pokan omat vahvuudet ovat aina olleet kiekon käsittelyssä sekä pelinlukutaidoissa, niistä torniolaissyntyisen puolustajan NHL-ura ei jää kiinni. Kehittyä suomalaispuolustaja voi edelleen luistelussa sekä fysiikassa. NHL:n kovassa otteluohjelmassa kamppailuvoimaa pitää olla joka ilta.

AHL:n kolmen ottelun viikonloput ovat olleet Pokalle hyvä koulu.

- Välillä oli kyllä jaksoja, että hieman hapotti ja jalka painoi, Pokka myöntää.

- Mutta ihan hyvin kausi meni ja kaikesta jäi hyvä maku. Sain paljon vastuuta. Peli on samaa, mutta silti erilaista. Pakille homma on paljon ränniä ja pleksin kautta ulosheittoa. Aina ei voi heittää lapaan. Otti aikansa tottua pelivahtiin, mutta peli parani koko ajan.

Pokka vastaan Pulkkinen

Pudotuspelien toisella kierroksella Pokka ja IceHogs saavat vastaansa AHL-kauden kuumimman maalitykin. Grand Rapids Griffinsin Teemu Pulkkinen voitti runkosarjan maalipörssin 34 maalillaan, vaikka oli pitkään NHL:n mukana kevätkaudella. Pudotuspeleissä Pulkkinen on iskenyt viidessä ottelussa kuusi maalia – enemmän kuin kukaan.

Pokka tuntee Pulkkisen hyvin muun muassa nuorten maajoukkueesta ja MM-kisoista.

- Pulu on hirveessä iskussa. Aika tarkasti saa sitä katsella tuossa vireessä. Iholla pitää olla koko ajan ja ylimääräistä tilaa sille ei voi antaa. Heti sieltä tulee laukausta sinisen jälkeen. Teemua vastaan pitää olla fyysinen, Pokka tietää.

Muuten AHL:n pudotuspelipakka on Pokan mielestä sopivasti sekaisin.

- Idän joukkueista en paljoa tiedä, mutta Manchester (Los Angelesin farmi) siellä on ainakin hyvin pelannut. Lännessä Uticalla (Vancouver) on kova joukkue kasassa. Mutta eihän näistä tiedä – mitä tahansa voi tapahtua, Pokka päättää.

Suosittelemme

Tuoreimmat