Ylen pila yhdisti suomalaiskatsojat – "Ruotsalaiset yrittävät sabotoida Suomen tv-lähetyksiä"

Yle halusi jääkiekkolähetyksiinsä lisää viihdettä. Monet suomalaiset ottivat pilan todesta.

**MM95 REPLAY. **Yle Urheilu harhautti leikkimielisesti suomalaisia tv-katsojia jääkiekon MM-kisoissa 20 vuotta sitten. Tämä tapahtui ruotsalaisten kustannuksella. Asiasta kertoo Yle Urheilun nykyinen tuottaja ja ohjaaja Jouko Jarva.

- Ruotsalaiset käyttivät Den glider in -pätkää omana musapätkänään. Saimme siitä alkuperäisversion, mutta meillä oli ohjelmallinen idea. Annoimme katsojien ymmärtää, että ruotsalaiset yrittävät sabotoida Suomen tv-lähetyksiä, Jarva kertoo.

Hän myöntää editoineensa musanauhan alkuun Ruotsin television SVT:n palkin ja sähinää.

Annoimme katsojien ymmärtää, että ruotsalaiset yrittävät sabotoida Suomen tv-lähetyksiä.

Jouko Jarva

- Ajoimme sen meidän lähetykseen sekaan niin, että kesken studion alkoi SVT:n palkki sähinän seasta, ja sitten alkoi kuulua Den glider in. Olli (Ylen juontajana ollut Kummelien Olli Keskinen) pahoitteli sitä, että ruotsalaiset yrittävät sabotoida meidän lähetyksiä.

Jarvan mukaan hallin kylmätilasta tv-lähetyksiä juontaneen Keskisen puheet olivat niin uskottavia, että monet suomalaiset raivostuivat ruotsalaisille.

- Katsojilta rupesi tulemaan valtava määrä palautetta fakseilla, että koittakaa pitää puolenne ja älkää antako periksi ruotsalaisille. Tämä menikin täydestä, ja katsojat luulivat oikeasti, että ruotsalaiset sabotoivat suomalaisten MM-lähetyksiä. Jääkiekkokatsojat olivat fanaattisia pitämään omiensa puolta.

Jarvan mukaan pilassa oli kyse leikkimielisestä kissanhännänvedosta.

- Ruotsalaiset olivat omassa markkinoinnissaan näyttäneet suomalaiskatsojista eksoottisiakin kuvia vuosien varrella, Jarva perustelee.

Tuolloin jääkiekkoa puitiin laajasti ensimmäisen kerran suorissa lähetyksissä, ja myös jääkiekko-oikeudet olivat siirtyneet Ylelle.

- Siksi halusimme keventäviä elementtejä, ettei olisi puhuttu pelkästään meneillään olevasta jääkiekosta. Halusimmekin viihteellisiä juttuja, ja tämä oli yksi osa niitä.

Jääkiekon MM95-loppuottelu nähdään suorana uusintalähetyksenä Areenassa torstaina 7. toukokuuta klo 15.47 alkaen. Eli kisalähetyksen voi kokea uudelleen tismalleen samassa ajassa kuin 20 vuotta sitten.