Den glider in ja Tom Jones - Näin syntyivät historialliset jääkiekon MM-kevennyspätkät

Jouko Jarva kertoo, miten suomalaiskoteihin tarjottiin kevennyspätkiä jääkiekon MM-kisoista 1995.

**MM95 REPLAY. **Kun Suomi voitti sensaatiomaisesti jääkiekon maailmanmestaruuden 20 vuotta sitten Tukholmassa, tv-maailma oli paljon erilaisempi kuin se on nykyään.

- Silloin toimittiin nauhapohjaisesti, ja esimerkiksi matskun kerääminen ja koostaminen oli hidasta, Yle Urheilun nykyinen tuottaja ja ohjaaja Jouko Jarva muistelee.

Hänen työnään oli tehdä koostetoimittajana kevennyspätkiä, peli-, maali- ja torjuntakoosteita sekä musafiilistelyjä kiekkolähetyksiin.

- Kivikallion Tarmon kanssa koitimme tehdä niitä pienessä parakkieditissä. Meillä oli myös pieni ulkotuotantoauto jäähallin kupeessa.

Jarvan mukaan ennakointi nousi tärkeään asemaan. Hän tekikin etukäteen muun muassa Den glider in- ja Tom Jones -pätkiä pieninä beta-nauhan palasina, joihin lisättiin pelistä muutamia pätkiä.

- Aina kun saatiin erä valmiiksi, yritin epätoivoisesti koodailla, mitkä kuvat laitetaan musapätkään.

Jarva ja Kivikallio nauhoittivat tv-kuvat kansainvälisestä pelisignaalista. Ylellä oli myös omia kameroita, joista materiaali taltioitiin nauhureille. Myös kommelluksia sattui. He unohtivat nauhoittaa joitain pätkiä tai tuli väärää nauhoitusta.

- Mutta yllättävän vähän tuli sellaista, että se olisi näkynyt lähetyksessä.

Tämän jälkeen miehet kiirehtivät nopeasti nauhojen kanssa editoimaan.

- Sitten siirtelin niitä nauhaeditistä toiseen ja toivoin, että pätkät ovat valmiina, kun ottelu loppuu. Yleensä ne tulivat ajallaan ulos, mutta tekokulttuuri oli erilainen, kun ei ollut nauhatonta tiedonsiirtoa.

Tarinoita pelaajista ja faneista

Kun Suomi eteni kohti MM-kultaa, Yle Urheilu sai rakennettua hyvin tarinoita, koska urheilutoimittajia oli nykyistä vähemmän. Jarvan mukaan myös pelaajat olivat rentoja, ja fanit elivät joka solullaan mukana historiallisessa tunnelmassa.

- Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen lisäsimme fanijuttuja lopussa.

Maailmanmestaruus oli kuitenkin yllätys tv-tiimillekin, jossa projektin tuottaja-ohjaajana oli Kaj Suominen.

- Ensimmäistä kertaa olimme tekemässä jääkiekon MM-lähetystä, ja heti tuli maailmanmestaruus. Tämä toi paineen tehdä maailmanmestarit-videon, ja aikataulu oli tosi tiukka. Kun pääsimme kotiin, menikin muutama arkipäivä aamusta yöhön, että saimme koostettua videon ihmisille valmiiksi, Jarva sanoo.