Hyppää sisältöön

Näin ruotsalaiset seuraavat suomalaisten MM95-fiilistelyä

Ruotsin television "Antero Mertaranta" ja "Juhani Tamminen" kehottavat ruotsalaisia ottamaan Suomesta mallia.

Kuva: Lehtikuva

MM95 REPLAY. Ruotsalaiset jääkiekkoasiantuntijat ovat seuranneet suomalaisten MM95-intohimoa kateellisena. Ruotsin vuoden 1995 "Antero Mertaranta" Lasse Granqvist ja "Juhani Tamminen" Niklas Wikegård kaipaisivat suomalaista ylpeyttä myös ruotsalaisiin.

- Ruotsilla on siis seitsemän, korostan seitsemän MM-kultaa, mutta mielestäni Ruotsissa juhlitaan voittoja liian vähän. Voisimme ottaa suomalaisista oppia. Suomessa ylpeys omien voitoista hyväksytään paremmin kuin Ruotsissa, Granqvist kuvailee Yle Urheilulle.

Sillä, että Suomessa suhtaudutaan suurella intohimolla Ruotsi-otteluihin, on Granqvistin mielestä myös huonot puolensa.

- Suomen 1995-voitto oli yllättävää, koska Ruotsi-ottelut ovat jo ehkä liian isoja suomalaisille. Niistä tulee riippakiviä suomalaisille, Granqvist jatkoi.

Wikegård myöntää 20 vuoden jälkeen rehdisti, että Suomi ansaitsi mestaruutensa. Pieni piikki viestiin sisältyi kuitenkin.

- Totta kai siinä mestaruudessa tarvittiin ruotsalaista apua, eli ei se olisi ilman Currea (päävalmentaja Curt Lindström) onnistunut.

Kumpikin Ruotsin television vuoden 1995 kisatiimistä väittää unohtaneensa jo ottelun tapahtumat.

- En muista niitä maaleja, joita Ruotsi on päästänyt, selostaja Granqvist nauroi.

- En muista sitä peliä ollenkaan. Mutta sen muistan, että Suomen Tupu-Hupu-Lupu-ketju pelasi paljon modernimpaa kiekkoa kuin Ruotsi. He toivat kansainväliseen jääkiekkoon uusia tuulia. Se on jäänyt siitä turnauksesta mieleen,  asiantuntija Wikegård lisäsi.

Siihen, mikä Suomen asema Ruotsi-otteluissa tulee jatkossa olemaan, oli molemmilla selvä visio. Pikkuveli pysyy pikkuveljenä.

- Suomi tulee aina olemaan pikkuveli. Ehkä joku murkkuikäinen näsäviisas keskisormea näyttävä teini, muttei koskaan isoveli, Wikegård veisteli.

- Mielestäni tänä päivänä ei ole enää iso- tai pikkuveljeä. Näissä peleissä voi käydä miten vain. Voi käydä kuten 2003, 2006, 2011 tai vaikka 1995. No, ehkä Suomi kuitenkin on pikkuveli, Granqvist päätti.