1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Koivuranta vihelsi pelin poikki vaikean kauden jälkeen: "Annan nyt itselleni aikaa"

Penkin alle mennyt viime kausi sai mäkihyppääjä Anssi Koivurannan miettimään uransa jatkoa. Lopputuloksena on välivuosi huippu-urheilijan elämästä.

Kuva: Tomi Hänninen

Kun Suomen mäkimaajoukkue julkaistiin aiemmin torstaina, yksi nimi puuttui joukosta. Viime vuosien suomalaisen mäkihypyn kärkinimi Anssi Koivuranta totesi vaikean kauden jälkeen, että väkisin puristamisen sijaan on kuunneltava omaa kroppaa ja motivaatiota.

- Päätös syntyi pitkän mietinnän päätteeksi. Kun lähdin valmistautumaan viime kauteen, harjoituskauden alku sujui hyvin, mutta sitten matkaan alkoi tulla vaivoja. Välillä polvet ja vuoroin selkä vaivasi, enkä pystynyt treenaamaan täysillä. Jouduin tekemään kompromisseja, Koivuranta kertaa.

- Kun oli joutunut tekemään kompromisseja ja soveltavaa harjoittelua, niin itseluottamus kauden alla ei ollut lähelläkään sitä, mitä sen toivoisi olevan.

Kauden alla Koivurannan tavoite oli tuoda Falunista MM-mitali. Lopulta kausi päättyi kovaan pettymykseen, kun mitalihaaveet karkasivat ja mies päätti olla lähtemättä lainkaan kisoihin.

- Kun näki, että mitaliin ei ole mitään mahdollisuutta, oli parempi antaa paikka jollekin nuorelle kaverille, joka saisi kokemusta kisoista, Koivuranta muistelee.

Viimeiset kuukaudet Koivuranta on pohtinut tulevaisuutta. Tulos on nyt kaikkien nähtävillä - motivaatiota ja sisäistä paloa ei ole riittävästi kovaan harjoitteluun.

- Motivaatio on kärsinyt siitä, kun oli vaivoja eikä voi olla varma, voiko treenata täysillä. Lähtökohdat kauteen olivat hankalat ja näin parhaaksi viheltää pelin poikki. Ei vielä mitään lopullista, mutta annan nyt itselleni aikaa.

Kotikisat pyörivät yhä mielessä

Tulevan kauden suunnitelmat ovat Koivurannan osalta täysin auki. Urheilun vähenemisen tuomalle tyhjiölle ei ole vielä täytettä.

Jää nähtäväksi, löytyykö elämästä jotain muuta, mihin löytyisi samanlainen motivaatio, kuin urheiluun.

Anssi Koivuranta

- Tässä on hyvä aika katsoa, mitä muuta elämässä voisi tehdä. Jää nähtäväksi, löytyykö elämästä jotain muuta, mihin löytyisi samanlainen motivaatio, kuin urheiluun, Koivuranta pohtii.

Välivuosi jättää vielä takaportin uran jatkamiselle ja lahtelainen on valmis antamaan itselleen mahdollisuuden palata kilpa-urheilun pariin. Takaraivossa kolkuttavat myös vuoden 2017 MM-kotikisat.

- Lahden MM-kisojen takia on tullut muutettua pohjoisesta tänne etelään, ja ne kisat ovat olleet pitkän tähtäimen tavoite. Mutta ei sinnekään voi itseään pakottaa, vaan sen on lähdettävä sisältä.

Vuoden aikana Koivuranta pyrkii huoltamaan kroppansa kuntoon ja selvittää, vieläkö löytyy paloa kovaan harjoitteluun. Kisamäet vetävät miestä yhä, mutta ensin täytyy olla varma, että niissä on myös mahdollisuus menestyä.