1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Rinteen pitkäaikainen valmentaja: "Siinä Pekka on maailman paras"

Pekka Rinnettä 17-vuotiaasta asti valmentaneen Ari Hillin mielestä Rinteen silmä-käsi-koordinaatio on maailmanluokkaa. Perut ovat muun muassa pesäpallosta.

Pekka Rinne on pelannut nyt kolme peräkkäistä nollapeliä. Kuva: Lehtikuva

Kärppien maalivahtivalmentaja Ari Hilli on seurannut hyvillä mielin Pekka Rinteen otteita Leijona-paidassa tämän vuoden MM-kisoissa.

– Ensimmäisessä pelissä saattoi olla vähän matkaväsymystä, mutta eihän Pekka sen piikkiin mitään laita, 15 vuotta sitten Rinteen kanssa yhteistyön aloittanut valmentaja kertoo.

Vieläkin kesäisin yhteistyötä Rinteen kanssa tekevä Hilli suitsuttaa myös Suomen muuta joukkuetta, joka on tehnyt maalivahdille pelit helpommiksi. Leijona-vahti kolkuttelee nyt kaikkien aikojen pisintä nollapeliputkea Leijonien maalilla. Se on enää noin kolmentoista minuutin päässä.

– Suomi on puolustanut hyvin. Pekka on päässyt aika kevyellä toistaiseksi. Se on helpottanut hänen sisäänajoaan isoon kaukaloon, hän toteaa.

Rinne on ollut mittojensa puolesta lahjakas. 195-senttisenä maalivahtina hän on ollut aina ulottuva. Sen lisäksi hän on ollut samalla urheilullisesti lahjakas. Hilli haluaa nostaa esiin erityisesti yhden erityislahjakkuuden.

– Silmä-käsi-koordinaatio. Näkyy siinä, miten hän kontrolloi kiekkoa. Siinä Pekka on maailman paras, Hilli kokee.

Perustana tuolle lahjalle on nuoruudessa tehty työ.

– Hän pelasi nuoruudessa pesäpalloa ja kaikenlaisia pihapelejä. Sieltä ne pohjat ovat tulleet, Hilli avaa.

Lahjakkuus ei kuitenkaan pelkästään riitä. Töitäkin Rinne on tehnyt.

– Hän on esimerkiksi koordinaatioharjoituksissa haastanut itseään ja tykännyt tehdä niitä. Hän halusi olla  aina kärjessä samanikäisten pienempien ja notkeampien joukossa, valmentaja paljastaa.

32-vuotiaalla Rinteellä on Hillin mukaan ollut myös mainio ilmapiiri kehittyä. Hän nostaa esiin Kärppien ikäluokat 1980–83. Rinteen lisäksi kyseisissä ikäluokissa oli paljon muitakin vähintään kansalliselle huipulle nousseita pelaajia, muun muassa Jussi Jokinen, Lasse Kukkonen, Joni Pitkänen ja Jari Viuhkola.

– He sparrasivat valtavasti toisiaan, Hilli kertoo.

Ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöään Rinne joutui kamppailemaan myös peliajasta kotimaassa paljon. Hänen edellään nokkimisjärjestyksessä Kärppien maalilla oli useamman kauden ajan Niklas Bäckström. Rinne pelasi vain 25 Liiga-ottelua oululaisjoukkueen maalilla vuosina 2002–2005 ennen kuin tuli lähtö Pohjois-Amerikkaan.

– Kyllä sekin kehitti. Nikke tiesi, että jos pelaa huonosti, Pekka ottaa paikan valmis. Pekkakin tiesi, että ei ollut kaukana maailman ja Suomen kärjestä. Heillä oli hyvä yhdessä tekemisen meininki, Hilli kuvailee.

Kehitys yhdeksi maailman parhaista maalivahdeista on siis ollut pitkä prosessi kaikilla tasoilla. Mutta missä Leijonien ykkösmaalivahti voisi vielä kehittyä?

– Hän pystyisi käyttämään vielä paremmin omaa kokoaan hyväksi. Ei tarvitsisi aina vain reagoinnilla pelata, Hilli analysoi 195-senttisestä Rinteestä.