NHL-taistelijoiden tylsät tovit – ”Kännykkäpeleissä tasolla 250”

Tämä on tarina NHL-pelireissuista: matelevista minuuteista, mestareista ja oppipojista ”ruokaillessa, hotellilla, jäähallilla”. Kertojina toimivat Sami Vatanen ja Karri Rämö.

Sami Vatanen (Ducks) ja Karri Rämö (Flames) reissaavat peräkanaa Anaheimin ja Calgaryn väliä ottaen toisistaan mittaa NHL:n läntisissä välierissä. Ducks johtaa maanantaiaamuna Anaheimissa jatkuvaa ottelusarjaa voitoin 3-1 Kuva: Iita ja Iikka Pirttikoski

**CALGARY. **Tämä on tarina NHL-arjen matelevista minuuteista – pitkistä pelireissuista, jotka eivät ole vielä kaikkien suomalaissotureiden osalta ohi. Vaikkapa muuan maalivahti Karri Rämö ja puolustaja Sami Vatanen ottavat yhä toisistaan mittaa lännen välieräsarjassa Calgary Flamesin ja Anaheim Ducksin taisteluareenoilla.

Olipa kerran kaksi jääkiekkoilijaa nimeltään Karri Rämö ja Sami Vatanen. Heidän valtakuntansa vaikuttivat ulkopuolisten silmin täydellisiltä, mutta toisinaan jopa heillä oli tylsää. Heidän vuosittaiset turnajaismatkansa olivat pitkiä, ja pelkästään runkosarjamittelöissä käytiin vierailla maaperillä yhteensä 41 kertaa.

– Jos aamulla matkustetaan, niin aika menee yleensä nukkuessa, kiekkoilijoista nuorempi, 23-kesäinen Vatanen virkkoi.

Mutta lukemattomien mailien matkaaminen oli myös aikaa, jolloin mestarit ja oppipojat saattoivat opettaa ja oppia. Näin sanaili Flamesin valmentaja Bob Hartley.

– Me, valmennusjohto ja joukkueen kokeneemmat pelaajat, puhumme nuorempien kanssa paljon. Ruokaillessa, hotellilla, jäähallilla. Annamme senioreille tehtäviä puhua eri kavereille.

Vastustajankin leirissä nyökättiin tälle ajatukselle. Sami Vatanen kertoi Corey Perryn, Ryan Getzlafin ja Ryan Keslerin kaltaisten kokeneiden kiekkoilijoiden roolista näin.

– He ovat joukkuen johtajia kopissa, auttavat ihan jokaista tässä joukkueessa, ottavat hyvin vastaan ja puhuvat paljon.

Millaisia rohkaisun sanoja tuo kolmikko sitten jyväskyläläisen kaltaiselle oppipojalle tarjosi?

– Jotain ne siellä jauhavat, en minä tarkemmin osaa sanoa.

Erityisen vakuuttavia tämän – Vatasen sanoin – ”ihan hyvän ryhmän” konkarit olivat jäällä, missä he hoitivat velvoitteensa ”ihan vimosen päälle ja vähän ylitekkin”.

**Näiden urheilijoiden kausi **venyi pitkälle kevääseen, sillä he olivat lajissaan erityisen taidokkaita. He molemmat ylsivät turnajaisissa jatkokierroksille, joille kelpuutettiin vain kisailijoista etevimmät. Pitkät retket kaukaisille areenoille olivat vaivan arvoisia, sillä kumpikin miehistä rakasti työtään – siitäkin huolimatta, että se merkitsi aika ajoin myös kaihoisaa kaipuuta kotona odottavan mielitietyn luo.

Heidän urheilukasseistaan löytyi onneksi monenlaisia lääkkeitä koti-ikävään ja tuhansien mailien taivaltamiseen.

– Muutamaa peliä on tullut pelattua puhelimella aika lailla. Kahden ja puolen viikon reissun jälkeen olen kännykkäpeleissä noin tasolla 250, hymähti kiekkoilijoista kokeneempi, 28-kesäinen Rämö.

– Kannettavaa PlayStationia silloin tällöin hakataan, mutta puhelimen pelejä en ole pelannut, virkkoi puolestaan Vatanen.

– Vielä enemmän tulee katsottua tv-sarjoja. Jos jonkun sarjan aloitti alusta, niin nyt on jo kolmannella kaudella menossa, hekotteli Rämö.

– Jätkien kanssa jauhetaan, ja joitain elokuvia on tullut katseltua, mutta niitäkin hyvin vähän, Vatanen tuumasi.

Valtaosan vuotta varariveskarina toimineen Rämön mukaan yksi tekijä oli kuitenkin ylitse muiden, valaisemassa tätä ammatin varjopuolta.

– Tietenkin aina nopeammin menee reissut, jos pääsee tositoimiin, hän virnisti.

_Anaheim Ducks johtaa Calgary Flamesia voitoin 3-1 NHL:n läntisen konferenssin välierissä. Sarja on katkolla Anaheimissa maanantaiaamuna. _