1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tammi: Tihonovin Suomen-vierailu ehkä propagandaa

Suomi teki historiaa Calgaryn olympialaisissa 1988 voittamalla ensimmäisen kerran arvokisamitalin jääkiekossa. Hopeajuhlien tapahtumat ihmetyttävät yhä maalivahtia Jukka Tammea.

Kuva: YLE

LAUANTAIVIERAS. Päävalmentaja Pentti Matikainen määräsi Jukka Tammen maaliin viimeiseen Neuvostoliitto-peliin. Tammen mukaan lähtökohtana oli se, paljonko Suomi saa ottelussa kuonoonsa.

Neuvostoliitto oli jo varmistanut kullan sarjamuotoisessa olympiaturnauksessa. Myös Suomi sai lähteä paineettomasti otteluun, sillä sille vähintään pronssimitalikin oli lähes varma.

- Neuvostoliitolla oli pirun paljon tilanteita, joista se oli aikaisempina vuosina tehnyt maalin. Oliko itselläni hirvittävän hyvä tuuri vai olivatko he aika huolimattomia?

Tammi ei tiedä, pelasivatko neuvostoliittolaiset tosissaan.

- Jälkeenpäin mietittynä tällaista voi aina spekuloida, Tammi sanoo.

Hän ihmettelee yhä, kun Neuvostoliiton silloinen päävalmentaja Viktor Tihonov tuli Suomen pukukoppiin ottelun jälkeen.

- Tihonov tuli onnittelemaan meitä ja kätteli jokaista pelaajaa, mikä oli aika outoa. Sellaista ei ollut tapahtunut koskaan ennen. Miestä oli nähty vain penkin takana. Oliko kyse propagandasta, kun hän tuli koppiimme? – todennäköisesti. Halusiko hän tehdä tästä isomman jutun kansainvälisesti?