1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kelle pantteripatsas kuuluu, kuka sen ansaitsee?

Jos Kataja häviää, juhlii mestaruutta Virtasen pojan kummisetä, Bisonsin järkäle Tuukka Kotti. Kotti on pelannut hyvällä menestyksellä Italian pääsarjassa ja Ranskan kakkosliigassa, mutta ei ole voittanut urallaan vielä mitään, kirjoittaa Inka Henelius.

Korisliigan himoittu pokaali Pantteri-patsas. (Arkistokuva) Kuva: YLE

Kataja on jäänyt 2000-luvulla kuudesti SM-hopealle. 34-vuotias takamies Petri Virtanen on ollut ottavansa osapuolena viidesti. Onko tämä se päivä, kun Virtanen vihdoin pääsee puremaan kultaa? Vai saavuttaako hän katkerassa kuuden SM-hopean tilastossa Sami Lehtorannan, jonka komea ura päättyi viime keväänä.

Jos Kataja häviää, juhlii mestaruutta Virtasen pojan kummisetä, Bisonsin järkäle Tuukka Kotti. Kotti on pelannut hyvällä menestyksellä Italian pääsarjassa ja Ranskan kakkosliigassa, mutta ei ole voittanut urallaan vielä mitään. Ei edes junnuissa, FoKoPon Dream Teamissa.

Katajan Teemu Rannikolla on takataskussaan Slovenian mestaruus ja Venäjältä hopeaa. Yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista takamiehistä palasi Suomeen viime kaudella, 13-vuoden ulkomaankiertueen jälkeen. Taskussa on siis SM-hopeaa Katajassa, sekä SM-pronssi Turun Piilosetin paidassa, 15-vuotta sitten. Silloin turkulaiset hävisivät muuten välierissä Namika Lahdelle, jonka paidassa pelasi ja hämmensi puheillaan myös Ylen selostaja Antti-Jussi Sipilä.

Bisonsin Martin Zenolla on menossa kolmas kausi Suomessa. Tuleeko myös kolmas mestaruus? Tuttujen mukaan hymyilee aina, mutta hyytyykö hymy Pohjois-Karjalan kevätviimassa? Zeno ei muuten tykkää hiljaisuudesta, ja nukkuukin tv päällä. Viihtynee siis täyden tuvan edessä.

Susitappelu pantteripatsaasta?

Teemu Rannikko on ollut avainpelaaja Suomen maajoukkueen eli Susijengin viime vuosien arvokisareissuilla. Katajasta esiin on noussut finaalisarjassa myös sudenpentu Tommi Huolila. Nuorten maajoukkueissa jo vahvasti roolia ottanut 22-vuotias Huolila on tarttunut mahdollisuuteensa, ja tehnyt sen näyttävästi. Viikon varrella tapahtunut kasvu ei ole varmasti jäänyt huomaamatta myöskään Henrik Dettmannilta. Harmi vain, ettei Huolilan henkinen kasvu ole tuonut 198 senttiseen kroppaan kovin paljon lisäsenttejä. Viitisen senttiä ei olisi pahasta kansainvälisiä pelejä ajatellen.

Bisonsin  laumasta löytyy kolme sutta: Kotti, Antto Nikkarinen ja Roope Ahonen. Nikkarisen ja Ahosen tehtävänä on ollut kamppailla finaalisarjassa Rannikkoa vastaan, kuin susi-sutta. Toistaiseksi Rannikko on vienyt, kalastamalla kaikki mahdolliset, ja välillä vähän mahdottomatkin virheet pois.

Nikkarinen ja Ahonen ovat toki ajoittain vastanneet, hyökkäyspään kaukoheitoillaan. Kaksikolla on mahdollisuus maksaa kalavelkoja Rannikolle vielä tänään, upottamalla vaikka juuri se mestaruuden ratkaiseva heitto, josta sponsori on muuten luvannut maksaa vielä ekstrabonuksen.

Viime vuonna välierissä Nikkarinen sai viimeisen heiton ratkaisevassa viidennessä ottelussa. Se kolisi rautoihin. Katajan finaalipaikan ratkaisi silloin kaukoheitollaan, jatkoajalla Rannikko.

Monta mielenkiintoista tarinaa, ja monta upeaa pelaajaa, jonka käsivarsille pantteripatsaan tänään soisi.

Korisliigan 5. finaali suorana TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa kello 18.