1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

FC Interin tukena kaksi erillistä faniryhmää - "Väkivalta ei kuulu jalkapalloon"

Armada ja Ultraboyz kannustavat sinimustapaitaista Interiä. Turun derbyn poisjääminen aiheuttaa Interin kannattajissa kaksijakoisia fiiliksiä.

Vahid Hambo Kuva: Tomi Hänninen

Turkulainen liigajoukkue FC Inter pääsee nauttimaan kahden eri faniryhmän kannatuksesta. Epäviralliset ryhmät Ultraboyz ja Armada jaksavat kannustaa sinimustia niin hyvinä kuin heikkoinakin hetkinä. Ultraboyzin kannattajat laittoivat hynttyyt yhteen jo vuonna 1999, kun taas Armada vasta viitisen vuotta sitten.

Ultraboyz koostuu pääasiassa hieman varttuneemmista kannattajista, kun taas Armadan joukot ovat tuoreempaa sukupolvea.

- Idea epävirallisen kannattajaryhmän perustamisesta syntyi siitä, kun joukko samanhenkisiä futisihmisiä kokoontui yhteen. Pidämme yhtä myös pelien ulkopuolella, Jarmo Koivula Ultraboyzista sanoo.

Kuluva kausi on Turussa faneillekin erikoinen, sillä TPS:n pudottua liigasta ei paikallisotteluita pelata.

- Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Kun olemme nyt ainoa liigajoukkue Turussa, saamme olla kaupungin kuninkaita. Vaikka alkukausi onkin sujunut hyvin, on otteluissa ollut vielä hieman vaisu tunnelma. Turun derbyt olivat kuitenkin otteluita, joissa fiilikset menivät laidasta laitaan, Koivula tuumaa.

Armada-ryhmän Aleksander Fagerströmin mukaan Turun derbyt kokivat hieman inflaatiota sen jälkeen, kun jalkapalloliigassa siirryttiin kolminkertaiseen sarjaan.

- Sarjasysteemin muutoksen jälkeen koko Suomifutiksen ylpeyden aiheen, Turun derbyn, tunnelma hieman vesittyi. Yhtenä kautena paikallispelejä saattoi olla kuusikin, jos otetaan huomioon myös harjoitusottelut ja Suomen- sekä liigacupin ottelut, Fagerström huokaa.

TPS:n poissaollessa Inter-fanit osaavat kuitenkin löytää myös muista joukkueista sopivan inhottavia vastustajia.

- Ikäväähän se on, ettei ole selvää inhokkia. Lahti ja helsinkiläisjoukkueet sekä tietysti klassinen Turku-Tampere -asetelma on aina sellainen, mikä herättää tunteita. Ilves on hieno ja perinteinen seura. On hienoa, että pienen hiljaiselon jälkeen Pirkanmaalta tulee futisjoukkue. Sinne on aina kiva lähteä katsomaan futista, Fagerström sanoo.

Molemmat Inter-kannattajaryhmät keskittyvät omiensa kannattamiseen niin lauluin kuin erilaisin huudoin.

- Monet laulut syntyvät aika spontaanisti ja sitten niitä hieman kehitellään. Niitä tehdään entuudestaan tuttujen sävelmien pohjille, joita on kiva hoilata porukalla. Jotkut jäävät elämään pitkäksikin aikaa, kun taas toiset jaksavat pysyä pinnalla vain hetken aikaa, Koivula kertoo.

Armadan ryhmää pidetään aavistuksen verran radikaalimpana kuin Ultraboyzia johtuen osittain jäsenistön nuoremmasta iästä.

- Laulumme kertovat Interistä, jalkapallosta, elämästä ja hieman kaljan juomisesta ja riehumisesta, Fagerstöm hymähtää.

- Tietenkin oman joukkueen kannattaminen on tärkeintä, mutta myös hämmennyksen aiheuttaminen on olennainen osa varsinkin vieraskentillä, hän jatkaa.

Kannattajaryhmät eivät kuitenkaan hyväksy millään muotoa katsomoväkivaltaa eivätkä levottomuuksia, jotka ovat olleet viime viikkoina otsikoissa.

- HIFK-kannattajilla tuntuu olevan kova näyttämisen tarve, kun ovat päässeet vihdoinkin pääsarjaan. Väkivalta ei kuulu jalkapalloon kentällä, eikä sen ulkopuolella, Koivula toteaa.