Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Närbild

Lähes 300 maaottelun huippupassari palaa Suomeen 14 vuoden jälkeen

Perheen lapset, vaimon tuore opiskelupaikka Sastamalassa Pirkanmaalla ja hyvä joukkue saivat kokeneen ammattilaislentopalloilijan lopettamaan pelaajauransa ulkomailla ja palaamaan Suomeen tuttuihin lapsuuden ja nuoruuden maisemiin.

urheilu
Suomen maajoukkueen Mikko Esko tuulettaa.
Ville Vuorinen

Huippupassari Mikko Esko, 36, pelasi neljätoista vuotta lentopalloilua ulkomailla ammattilaisena: Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Venäjällä ja viimeksi turkkilaisessa Halkbank Ankarassa. Nyt hän tekee paluun kotimaiseen pääsarjaan, sastamalaiseen Vammalan Lentopalloon.

Samassa Mestaruusliigan joukkueessa pelaa hänen 32-vuotias pikkuveljensä Antti Esko, joka on myös passari. Hän johdatti VaLePan Suomen mestaruuteen vuosi sitten.

Antilla on sopimus ensi kaudeksi. Pelejä on paljon, ja varmasti vastuu jakautuu.

Mikko Esko

- Antilla on sopimus ensi kaudeksi. Pelejä on paljon, ja varmasti vastuu jakautuu, Esko pohtii veljesten välistä roolitusta.

Seura on miehelle entuudestaan tuttu, sillä hän pelasi sen väreissä ensimmäisen kerran liigatasolla jo vuonna 1995.

Ennen siirtymistään ulkomaille Esko passasi vielä Keski-Savon Paterissa Pieksämäellä kauteen 2000-2001 asti.

Miesten SM-tasolla hän on voittanut Suomen mestaruuden 1999 ja kaksi SM-pronssia vuosina 1998 ja 2000. Hänellä on myös kaksi Suomen cupin voittoa vuosilta 1997 ja 1999.

Lapset, vaimon opiskelupaikka ja hyvä joukkue toivat Mikko Eskon Suomeen

Paluunsa ykkössyyksi Esko mainitsee perheensä. Hänellä on kaksi pientä lasta: 2,5-vuotias tyttö ja yli 4-vuotias poika.

Esko haluaa nähdä, kuinka lapset kasvavat ja kehittyvät. He myös pääsevät englanninkieliseen päiväkotiin.

Toinen syy on se, että Eskon vaimo Saara Esko sai oppisopimusopiskelupaikan Sastamalasta, eikä hän enää aio jatkaa lentopallouraansa. Hän aloittaa räätälöidyn sisustusalan koulutuksen Sasky:ssä eli Sastamalan koulutuskuntayhtymässä.

Ennen lasten syntymää Saara oli Suomen naisten maajoukkueen kantavia voimia ja ammattilaispelaaja miehensä tavoin muun muassa Saksassa, Belgiassa ja Italiassa.

Kolmas syy on hyvä joukkue. Esko uskoo, että Vammalan Lentopallo taistelee tiukasti miesten Suomen mestaruudesta tulevalla kaudella.

Vain hyvä ja mielenkiintoinen sopimus vievät takaisin ulkomaille

Mikko Esko kertoo, että hänellä olisi ollut vielä pari vuotta mahdollisuuksia pelata ulkomailla, koska poika menee kouluun vasta kahden vuoden päästä.

- VaLePa otti kuitenkin minuun yhteyttä, ja se tuntui mielenkiintoiselta ja tein päätöksen huhtikuussa, Esko sanoo.

Hän teki Vammalan Lentopallon kanssa 2+1 -vuotisen sopimuksen, jossa on ulkomaalaispykälä, mikä mahdollistaa lähdön ensimmäisen kauden jälkeen.

Aika hyvä ja mielenkiintoinen tarjous pitää tulla, että lähden vielä ulkomaille, koska ostimme talonkin Sastamalasta.

Mikko Esko

- Aika hyvä ja mielenkiintoinen tarjous pitää tulla, että lähden vielä ulkomaille, koska ostimme talonkin Sastamalasta.

Hyvällä tarjouksella 276 miesten maaottelua pelannut Esko tarkoittaa esimerkiksi Venäjän palkkatasoa. Hän kuitenkin toteaa, että sielläkin palkat ovat tulleet jonkin verran alas. Italiassakaan pelaajille ei enää makseta samanlaisia summia, mitä vielä muutamia vuosia sitten.

- Hyviä tarjouksia ja seuroja ei ole monia. Venäjällä kärkiseurat maksavat joillekin hyviä palkkoja, mutta elämä ei ole samanlaista kuin Suomessa. Venäjältä ja Puolasta kuitenkin voisin vielä saada sellaisen sopimuksen, joka minua tyydyttää.

Turkissa pelaaminen ei enää houkutellut

Esko pelasi Gubernia Nizhni Novgorodin joukkueessa Venäjällä 2012-2014. Hänen mukaansa Belgorod tarjosi kuubalaiselle joukkuekaverille miljoona dollaria kaudesta, kun se putosi heitä vastaan Mestareiden liigassa.

- Minä en kuitenkaan hae sellaista sopimusta. Minun pitäisi saada niin kuin olen saanut parhaimmillaan.

Esko ei halua kertoa summia. Hän kuitenkin myöntää saaneensa nytkin keväällä Turkista kaksi hyvää tarjousta, mutta ne eivät tyydyttäneet miestä. Tarjoukset tulivat toisesta Ankaran seurasta ja itäturkkilaisesta seurasta.

En pelaa pelkästään rahan takia.

Mikko Esko

- En pelaa pelkästään rahan takia. Nämä sopimukset olisivat olleet urani alussa hyviä, mutta ne eivät enää houkutelleet monen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Tiedän myös Turkin tason hyvin. Joukkueessa saa olla vain kolme ulkomaalaispelaajaa, ja paikallisten taso ei riitä. Nämä joukkueet eivät myöskään olleet kärkijoukkueita.

Esko myös toteaa pelanneensa jo monessa maassa, minkä vuoksi hän tietää seurojen ja maiden tason.

- Pelkästään ulkomailla pelaaminen ei enää kiinnosta.

Suosittelemme

Tuoreimmat