1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jalkapallon manipuloivaa "Paavia" ei pysäytä kukaan - "Hänen vastustamisensa on itsemurha"

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajaa Sepp Blatteria ei yksinkertaisesti voi voittaa vaaleissa.

Sepp Blatter ei ole luopumassa Fifan puheenjohtajuudesta. Kuva: EPA

Sepp Blatter, 79, valitaan todennäköisesti perjantaina viidennelle kaudelle kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajaksi. Sveitsiläisen ainoa haastaja vaalissa on järjestön varapuheenjohtaja Jordanian prinssi Ali Bin Al-Hussein.

Viisi Fifan kuudesta maanosaliitosta asettui julkisesti tukemaan Blatteria ennen viime kesän MM-kisoja Brasiliassa. Vain Michel Platinin johtama Euroopan jalkapalloliitto Uefa on oppositiossa, joten valtaosa 209 jäsenmaasta aikoo äänestää Blatteria.    

Vaalien voimasuhteista kertoo paljon se, että Platini päätti jäädä nykyiseen tehtäväänsä, koska hän oli varma tappiostaan Blatteria vastaan. Päätöksen myötä Blatterin jatkopesti käytännössä varmistui. Vuodesta 1998 järjestöä johtanut Blatter on vuonna 2019 viidennen kauden päättyessä 83-vuotias.

Miten maailman suosituin urheilulaji on ajautunut tilanteeseen, jossa yksi vanha mies on haalinut niin paljon valtaa, että häntä on mahdotonta saada sivuun?             

"Jalkapallon Paavi"

Blatterin aikakaudella Fifan imago on kärsinyt valtavasti lahjonta- ja korruptiosyytteistä. Viimeisin kohu syntyi Venäjän ja Qatarin MM-kisojen valintaprosesseista. Yhdysvaltalainen lakimies Michael Garcia tutki syytteitä, mutta raportti on lukittu visusti Fifan holveihin.

Blatterilla on ilmiömäinen kyky selvitä kohusta kuin kohusta koskemattomana. Belgian jalkapalloliiton kunniapuheenjohtaja ja Fifan johtoryhmän jäsen Michel D'Hooge tietää miksi.

- Hänellä on valtaa ja hän on koskematon. Sanoisin, että hän on "Jalkapallon Paavi”, D'Hooge kertoi Reutersille viime elokuussa.              

- Häntä ei voi tiivistää yhteen lauseeseen, mutta jos minun pitäisi vastata yhdellä sanalla, se olisi älykkyys. Hän on uskomattoman älykäs mies. Hän tietää kaiken ja tuntee kaikki. Hän tietää miten kaikki toimii, D'Hooge analysoi.  

D’Hoogella ja Blatterilla on ollut omat erimielisyytensä menneisyydessä, muuta belgialainen näkee Blatterissa myös hyviä puolia.

- Hän ymmärtää maailman eri osien kulttuureita, jotka muodostavat Fifan. Ei ole siis mikään sattuma, että suurin osa jäsenvaltioista äänestää häntä, D'Hooge kertoi.                  

- Totta kai voi sanoa, että he äänestävät häntä, koska he saavat paljon rahaa ja lahjoituksia Fifalta. Se on poliittista käyttäytymistä.

D'Hooge tarjosi myös varoituksen sanan Blatterin vastaehdokkaille.

- Kenenkään ei pitäisi asettua häntä vastaan, koska he tietävät, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta. Se on hyvin yksinkertaista. Hänen vastustamisensa on itsemurha. Häntä ei voi voittaa.

Mestarimainen manipuloija

Eräs toinen entinen johtoryhmän jäsen kertoi anonyyminä Reutersille, miten Blatter toimii käytännössä.

- Hän on manipuloinnin maailmanmestari. Ei ole toista hänenlaistaan, ei ketään, Blatterin entinen työtoveri kertoi.

- Katso, miten hän hoiti Sunday Timesin jutun, joka käsitteli Qatarin MM-kisojen valintaprosessin korruptiosyytteitä. Hän leimasi välittömästi kaikki eurooppalaiset rasisteiksi. Tuollaista manipulaatiota hän harrastaa koko ajan.                

Avoimuus ei kuulu sveitsiläisen toimintatapoihin.

- Kutsun hänen johtamistapaansa äärimmäisen epädemokraattiseksi, koska asioista ei ikinä keskustella, lähde kertoi.  

Kaikki eivät kuitenkaan yhdy Blatterin kritisoijiin. Sveitsiläinen on kuitenkin ollut vallassa 17 vuotta ja hänen avullaan Fifa on muuttunut organisaatioksi, jolla on raporttien mukaan 1,5 miljardia euroa pankkitilillä.               

Varsinkin Euroopan ulkopuolella Blatter nauttii suosiota. Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton (CONCACAF) kongressi viime kuussa muuttui Blatterin ylistyskokoukseksi.

Trinidad ja Tobagon jalkapalloliiton puheenjohtaja Raymond Tim Kee kutsui Blatteria "Jalkapallon isäksi". Dominikaanisen tasavallan edustaja Osiris Guzman meni vielä pidemmälle. Guzman vertasi Blatteria Moosekseen, Abraham Lincolniin, Winston Churchilliin ja Martin Luther Kingiin sekä myös Jeesukseen ja Nelson Mandelaan. 

Blatter tuskin itse menisi noin pitkälle, mutta hänen suosionsa tavallisten kuolevaisten keskuudessa riittää lähes varmasti jatkokauteen.