1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Urheilijoille ei enää etuoikeuksia intissä – Nyt kiehahti Teemu Selänne: "Kuulostaa täysin tarpeettomalta"

Entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne hämmästelee päätöstä, että ammattiurheilijoille ei enää annettaisi erivapauksia varusmiespalveluksessa.

Kuva: Tomi Hänninen

Urheilijat eivät enää tulevaisuudessa pääse muita helpommalla varusmiespalvelun suorittamisessa. Muutoksen taustalla on apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin päätös, jossa hän pitää ammattiurheilijoiden erivapauksia epätasa-arvoisina muihin varusmiehiin nähden.

Suomen puolustusvoimien Urheilukoulussa esimerkiksi erityisen hyvin menestyneet tai ulkomailla urheilevat ammattiurheilijat ovat päässeet kuuden kuukauden varusmieskoulutuksella. Lisäksi urheilijoilta on sallittu poikkeavia palveluksen aloittamisajankohtia.

Päätös poistaa urheilijoiden etuoikeudet on kuohuttanut – etenkin urheilijoiden keskuudessa. Viimeisimpänä lusikkansa soppaan on lyönyt entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne. Hän ottaa muutoksiin rajusti kantaa Twitterissä.

– Kaikki viisaat ystäväni. Voisiko joku kertoa minulle, mitä tarkoittaa apulaisoikeusasiamies, ja mikä hänen tehtävänsä on? Selänne aloittaa.

Hän myös ihmettelee, eikö Sakslinin ammatissa kuuluisi keskittyä tärkeämpiin asioihin. Selänteen mukaan nykymuotoinen urheilijoiden armeijakäytäntö on toiminut jo pitkään hyvin, ja kyseessä on vain pieni joukko, joka on erivapauksia saanut.

– Urheilijan näkövinkkelistä katsottuna tämä muutos kuulostaa täysin tarpeettomalta.

Suomen legendaarisimpiin urheilijoihin lukeutuva Selänne kertaa kirjoituksessaan omia armeijamuistojaan. Selänne sanoo, että Urheilukoulun avulla hän sai pakollisen asevelvollisuuden hoidettua nopeasti pois alta. Näin Selänne pystyi keskittymään jälleen tavoitteisiinsa jääkiekkoilijana.

– Loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, oletko armeijassa paikan päällä 65 vai 365 päivää. Se merkitsee, opitko jutut, jotka tarvitseekin ja haluatko ylpeydellä olla osa suomalaista maanpuolustusta.

Lyhyellä palvelusajalla on nimenomaan pyritty vähentämään armeija-ajasta aiheutuvia haittoja huippu-urheilijan uralle. Apulaisoikeusasiamies Sakslinin mukaan urheilijoiden erioikeuksille ei kuitenkaan ole riittäviä perusteita.

Puolustusvoimien aikomuksesta tiukentaa ammattiurheilijoiden vapauksia varusmieskoulutuksessa kertoi torstaina Helsingin Sanomat.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.