Hyppää sisältöön

Kojonkoski urheilijoiden armeijakohusta: "Kuin toisella olisi karkkipäivä hiekkalaatikolla"

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken mielestä huippu-urheilun ja armeijan yhdistäminen on erittäin vaativa yhtälö.

Mika Kojonkoski Kuva: Yle

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ilmaisee Yle Urheilulle huolensa urheilijoiden varusmiespalvelukseen tehdyistä muutoksista. Pääesikunta päätti kaventaa urheilijoiden palveluksen aloittamisajankohdan joustavuutta ja tasapäistää palveluksen kestoa koskevia käytäntöjä ensi vuoden alusta lähtien.

Kojonkosken mielestä Urheilukoulun aloittamisajan rajaaminen vain huhtikuuhun ja lokakuuhun voi osoittautua haastavaksi nuorille urheilijahuipuille.

- Vaikka huippu-urheilu ei olisi vielä edes ammatti, on se hyvin kansainvälistä toimintaa. Etenkin, jos halutaan saada parhaat urheilijat parhaisiin olosuhteisiin yhdessä muiden parhaiden kanssa. Esimerkiksi valtaosa suomalaisista purjehtijoista harjoittelee jatkuvasti kansaivälisten harjoitusryhmien kanssa, Kojonkoski sanoo.

- Olisi urheilun etu, että sotilaskoulutukseen voisi siirtyä joustavasti harjoitus- ja kilpailukauden mukaisesti.

Kojonkoski kuitenkin korostaa urheiluväen ja puolustusvoimien yhteistyön hedelmällisyyttä sekä urheilijoiden että armeijan kannalta.

- Puolustusvoimien urheilukoulumalli on yksi merkittävä askel huippu-urheilijan uralla. Jos ajateltaisiin, että nuoren huippu-urheilijan urasta otettaisiin kaksikymppisenä yksi vuosi täydellisesti pois, lienee mahdotonta että tällainen polku johtaisi menestykseen, Kojonkoski pohtii.

- Urheilun ja armeijan joustava yhdistäminen ja ehjästä kokonaisuudesta huolehtiminen on erittäin tärkeä asia matkalla kohti kansainvälistä huippua.

- Sotilaskoulutus pitää hoitaa tyylikkäästi, mutta huippu-urheilijoiden valmentautuminen armeijan aikana on myös tärkeää. Santahaminassa ja Kainuussa urheilijat ovatkin päässeet harjoittelemaan iltaisin tai iltapäivisin hyvissä ryhmissä ja valmennuksessa.

Urheilujohtaja ei ymmärrä puhetta urheilijoiden kevennetystä varusmiespalveluksesta.

- Huippu-urheilija ei pääse helpommalla armeijassa, kun otetaan kokonaisuus huomioon. Puhe urheilijoiden helpolla pääsemisestä on kuin lapsuudessa hiekkalaatikolla: jollakin oli karkkipäivä, ja silloin se olisi pitänyt olla itselläkin. Oma karkkipäivä olikin kuitenkin toisena päivänä, Kojonkoski kuvaa.

- Tässä puhutaan urheilun ja armeijan kokonaisuudesta. Puhutaan väärästä kokonaisuudesta, jos puhutaan pelkistä etuuksista. Yhdistelmä on kokonaisuutena hyvin vaativa.