Pitkämäki MM-kisapaikastaan: näyttöjä pitää minunkin antaa

Tero Pitkämäki on valittu Suomen MM-kisajoukkueeseen jo talvella. Heittäjä itse ei pidä paikkaansa varmana.

Arkistokuvaa Kuva: Tomi Hänninen

Suomi saa lähettää elokuisiin MM-kisoihin Pekingiin enintään kolme miesheittäjää. SUL on tänä vuonna pyrkinyt antamaan heittäjille työrauhan hyvissä ajoin ja nimesi Pitkämäen ja Antti Ruuskasen joukkueeseen jo tammikuussa. Pitkämäki ei kuitenkaan pidä kisapaikkaansa kiveenhakattuna.

- Jos kaverit pommittaa pidempiä kaaria, niin kyllä paikka pitää heille antaa. Tää on tällainen tilanne, että kuitenkin joutuu näyttämään hyvää kuntoa ja pitkiä heittoja kesän mittaan, että sen paikan ansaitsee, suomalaisheittäjä uskoo.

Pitkämäki avasi kautensa toukokuun puolivälissä Dohan Timanttiliigassa heittämällä maailmantilaston kärkituloksen 88,62. Ostravan sateisessa ja tuulisessa säässä tiistaina syntyi tulos 83,96. Edes nämä heitot eivät anna ilmajokiselle täyttä mielenrauhaa.

- Ainakin se uhka on, että jos kaaret lähtee lyhenemään ja tulee takkuamista terveyden kanssa ja muuta. Jos kolme kuukautta ennen arvokisoja heittää pitkälle ja arvokisojen kynnyksellä heittääkin 75-metrisiä, niin ei sinne silloin ole mitään asiaa.

90 metriä – joko tänä kesänä?

Pitkämäen edellisestä 90 metrin ylityksestä on kulunut pian kahdeksan vuotta. Muutkaan heittäjät eivät ole siihen toviin pystyneet, sillä edellisen kerran yli 90 metriä heitti Andreas Thorkildsen kesällä 2011.

- Paljon on heittäjiä pyörinyt siinä 85-87 metrin välissä. Ihme on ollut, ettei ysikymppiä ole mennyt rikki. Luulen, ettei siihen kovin kauan mene, Pitkämäki ennustaa.

- Kuka on seuraava rajan rikkoja?

- Kyllä mä ainakin omana tavoitteenani olen sitä pitänyt! Katsotaan, ehtiikö joku muu ennen.

90-metristen uupumiselle on tarjottu selitykseksi muun muassa isoja stadioneita, jotka eivät usein ole yhtä suotuisia pitkille kaarille kuin pienemmät heittopaikat. Pitkämäen mukaan tämä on pötypuhetta.

- Kyllä mäkin olen pari ysikymppistä heittänyt isoilla stadioneilla. Kyllä niillä pystyy heittämään. Heittäjistä se on kiinni.

Omalla kohdallaan Pitkämäki löytää selkeän syyn 90-metristen heittojen puuttumiseen.

- Se on varmasti kovan vauhdin ja heittotekniikan yhteensovittaminen. Välillä se onnistuu ja välillä menee ihan metsään. Sitä tässä haetaan, että se osuisi kohdalleen ja lähtisi se hurja heitto. Eväitä pitäisi kyllä olla. Fysiikka on hyvällä tasolla ja sen puolesta sellainen lukema (90 metriä) pitäisi pystyä heittämään.

Seuraavan kerran Pitkämäki tavoittelee 90-metristä ensi viikon torstaina Rooman Timattiliigan kilpailussa.